Οι αρμόδιες αρχές για τα προγράμματα Erasmus+ έθεσαν στη δημοσιότητα στοιχεία αναφορικά με την συμμετοχή των Κυπρίων.
Περισσότερα από 3,500 άτομα από την Κύπρο συμμετείχαν σε Σχέδια Μαθησιακής Κινητικότητας, ενώ 79 ιδρύματα/οργανισμοί εγκρίθηκαν για συμμετοχή σε Στρατηγικές Συμπράξεις στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Προγράμματος, το 2014.
Οι πιο πάνω αριθμοί αφορούν τις αποκεντρωμένες δράσεις του Προγράμματος τις οποίες διαχειρίζονται οι δύο Εθνικές Υπηρεσίες του Προγράμματος στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης χειρίζεται τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου χειρίζεται τον τομέα της Νεολαίας του Προγράμματος.
Τί είναι το πρόγραμμα Erasmus+
Το πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 και θα διαρκέσει επτά έτη με προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ.
Μέσω του Erasmus+ πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό.
Το Erasmus+ είναι η συνένωση επτά ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων της ΕΕ στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ενώ για πρώτη φορά, περιλαμβάνεται ο τομέας του αθλητισμού. Δεδομένου ότι αποτελεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το Erasmus+ παρέχει περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης , της κατάρτισης , της νεολαίας και του αθλητισμού.
Το Πρόγραμμα στηρίζει παράλληλα τις εθνικές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Στον τομέα του αθλητισμού, χρηματοδοτεί τοπικές δράσεις καθώς και διασυνοριακά σχέδια αντιμετώπισης προβλημάτων όπως οι στημένοι αγώνες, το ντοπάρισμα, η βία και ο ρατσισμός.
Εθνικά στοιχεία για Κύπρο του Erasmus+
Σύμφωνα με εθνικά στοιχεία για την Κύπρο που ανακοίνωσε η Κομισιόν, 3,598 άτομα από την Κύπρο έλαβαν μέρος το 2014 σε Μαθησιακή Κινητικότητα που επιχορηγείται στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 1 του Προγράμματος.
Επίσης, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ ιδρυμάτων και οργανισμών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να γεφυρωθεί ο κόσμος της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας, με απώτερο στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.
Το 2014 έχουν εγκριθεί από τις Εθνικές Υπηρεσίες της Κύπρου και 14 Συμπράξεις στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 2 – Στρατηγικές Συμπράξεις τις οποίες συντονίζουν ιδρύματα/οργανισμοί/σχολεία από την Κύπρο, ενώ άλλα 65 ιδρύματα/οργανισμοί/σχολεία από την Κύπρο συμμετέχουν ως εταίροι σε Στρατηγικές Συμπράξεις που έχουν εγκριθεί από τις Εθνικές Υπηρεσίες άλλων χωρών.
Στοιχεία για Κύπρο για Erasmus 2013-2014
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και τα στατιστικά για το 2013-2014 σε ό,τι αφορά το τελευταίο έτος του προηγούμενου προγράμματος ανταλλαγής Erasmus που αφορά στη διακίνηση φοιτητών και προσωπικού ανώτερης εκπαίδευσης στα πλαίσια του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2013/2014 διακινήθηκαν 395 φοιτητές από την Κύπρο σε άλλα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρώπης, ενώ 803 εισερχόμενοι φοιτητές φοίτησαν ή έκαναν πρακτική εξάσκηση σε ιδρύματα/οργανισμούς στην Κύπρο. Παράλληλα, διακινήθηκαν 138 καθηγητές και άλλο προσωπικό από Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση της Κύπρου ενώ ήρθαν στην Κύπρο 355 από άλλες χώρες.
Τα πέντε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου με τους ψηλότερους αριθμούς κινητικότητας σε ό,τι αφορά τους εξερχόμενους (φοιτητές, καθηγητές και άλλο προσωπικό) ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους συμμετέχοντες τα πρώτα πέντε ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick και το American College.
Οι χώρες που ήταν πρώτες στις επιλογές των φοιτητών και καθηγητών από την Κύπρο ήταν η Πολωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Λιθουανία και η Ελλάδα, ενώ οι πλείστοι που εισήλθαν στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου ήταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις