ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Έτοιμο το Ευρωκοινοβούλιο να βοηθήσει στη λύση του κυπριακού

Σουλτς: Έτοιμο το Ευρωκοινοβούλιο να βοηθήσει στη λύση του κυπριακού

Μηνύματα στήριξης της εν εξελίξει διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι συνομιλητές του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών στη βελγική πρωτεύουσα.

Στις συναντήσεις του ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε τη σημασία της επικουρικής συνδρομής των Βρυξελλών για την επίλυση του Κυπριακού, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιούλτς να εκφράζει την ετοιμότητα του Σώματος να βοηθήσει και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρετ Βέμπερ να καλεί την Τουρκία να συμβάλει στις εξελίξεις στην Κύπρο και να είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις αρχές της ΕΕ που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση και την απόκτηση περιουσίας.

Στη συνάντηση με τον κ. Ομήρου δεν υπήρξε κανένα σημείο διαφωνίας, είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σιούλτς σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καθοριστικό σημείο, είπε ο κ. Σιούλτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετική κατάληξη. «Πιστεύουμε ότι η επανένωση της Κύπρου, σε αυτή την περίοδο που διανύουμε και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα είναι ένα σημάδι ελπίδας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Μάρτιν Σιούλτς είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία επί όλων των πτυχών της διαπραγμάτευσης και ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, τα οποία συζήτησε ανοικτά, όπως ανέφερε, με τον Γιαννάκη Ομήρου, αλλά «πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα» σημείωσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Σιούλτς, είναι διατεθειμένο να βοηθήσει μόλις το ζητήσει η Κύπρος. «Μια καλή λύση για την Κύπρο είναι εφικτή και δυνατή» είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο πριν την λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Ευχαριστίες προς τον κ. Σιούλτς για τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε από την πλευρά του ο Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «η επικουρική συνδρομή των Βρυξελλών είναι εξαιρετικά σημαντική». «Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Όλες οι προσπάθειες για επίλυση πρέπει να παραμείνουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» υπογράμμισε.


Μάρτιν Σιούλτς και Γιαννάκης Ομήρου συζήτησαν και για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος της Κύπρου, είπε ο κ. Ομήρου, είναι να διατηρήσει και να ενδυναμώσει το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Ο Γιαννάκης Ομήρου προσκάλεσε τον Μάρτιν Σιούλτς να επισκεφθεί την Κύπρο και να μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Μηνύματα Βέμπερ προς Τουρκία

Ομήρου και Βέμπερ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, με τον Πρόεδρο της Βουλής να εκφράζει ευχαριστίες για τη θετική στάση του ΕΛΚ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Βασική προϋπόθεση για τη λύση είναι η εγκατάλειψη των διαχρονικά αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκίας» είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ο Μάνφρετ Βέμπερ «ήταν απόλυτα θετικός για την πιο ενεργό επικουρική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».

«Η επικουρική συνδρομή της ΕΕ για τη λύση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας» σημείωσε.

«Η Κύπρος είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε μαζί για το συμφέρον της Ευρώπης και του Κυπριακού λαού. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι προς τους φίλους μας στην Τουρκία ότι αναμένουμε από αυτούς να μας βοηθήσουν πραγματικά σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ότι έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ελευθερία της διακίνησης και η ελευθερία της απόκτησης περιουσίας» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.

«Το δεύτερο σημείο το οποίο στηρίζουμε σθεναρά, είναι ότι όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να νοιώθουν ότι ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο, με τους Τούρκους, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο» σημείωσε.

Η ατζέντα των σημερινών επαφών του Γιαννάκη Ομήρου στις Βρυξέλλες περιελάμβανε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Τζιάνι Πιτέλλα και τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Κατά τη συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου, ο Τζιάνι Πιτέλλα εξέφρασε «απερίφραστα την υποστήριξη του για μια σωστή δίκαιη δημοκρατική λύση του Κυπριακού».


Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Πιτέλλα, ότι «τώρα είναι η ώρα η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, με άσκηση πιέσεων, με χρησιμοποίηση επιρροών που έχει η ΕΕ, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να κατανοήσει επιτέλους η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μια πολιτική που να προκαλεί ανωμαλία και αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανοικτό το κυπριακό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Πιτέλλα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προς αυτή την κατεύθυνση.
Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευε στις συναντήσεις, μεταξύ άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, πρέσβης, Κορνήλιος Κορνηλίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top