Με το Κυπριακό σε σχέση με τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός, την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη και με άλλες παρεμφερείς εξελίξεις ασχολούνται οι κυριακάτικες εφημερίδες με αναλύσεις, συνεντεύξεις και εκτεταμένα ρεπορτάζ.
Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στα νοσοκομεία και οι προσπάθειες για δημιουργία ΓεΣΥ, οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό, ο τουρισμός, η απελπισία γονιών των οποίων τα παιδιά έχουν απαχθεί από τον σύντροφό τους και ο σχολικός εκφοβισμός.
«Ανοίγουν δίαυλοι με Άγκυρα» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι σε νέα φάση φαίνεται ότι εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού καθώς αυτές αγγίζουν τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και του εδαφικού, θέματα στα οποία η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και να λάβει τις αποφάσεις της πέραν των ρητορικών σχημάτων. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Κώστα Καδή στις εσωτερικές της σελίδες στην οποία μιλά για τα όσα πέτυχε να αλλάξει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης και αναλύει τις προτάσεις για τα θέματα που εκκρεμούν εντός του 2016. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει έρθει στην επιφάνεια το αμαρτωλό παρελθόν στο Συνεργατισμό και ότι η σημερινή διοίκηση δηλώνει αποφασισμένη για κάθαρση.
Η «Σημερινή» με τίτλο «Συμμερίζομαι την ανησυχία για τη χρηματοδότηση της λύσης» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος της λύσης του Κυπριακού και ότι όταν θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, θα αποδειχθεί αν άλλαξε τη θέση της για να μπορούμε να λέμε μετά βεβαιότητας ότι θα λύσουμε το Κυπριακό. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες της Αναπλ. Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΤ, η οποία δηλώνει ότι «πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας για να τον προβάλλουμε». Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε η Ζέτα Αιμιλιανίδου στην εφημερίδα και στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο τρόπος σκέψης της είναι το «πρέπει».
«Χιονοστιβάδα εξελίξεων» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στα ενεργειακά και το Κυπριακό, οι οποίες αν και θα κινηθούν παράλληλα, αλληλοεπηρεάζονται και από το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέα δεδομένα. Αλλού γράφει ότι το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων έθεσε ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού ο Άντρος Κυπριανού και όλα τα ζητήματα που δεν προχωρούν στις διαπραγματεύσεις λόγω της τουρκικής στάσης, καθώς και ότι θα μεταφέρει στη Λευκωσία τις αντιδράσεις και τοποθετήσεις της Άγκυρας. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει για τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, με πρώτο το Κούριο, τους Τάφους των Βασιλέων και το κάστρο του Κολοσσίου.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Χώρο για δουλειά άφησε ο Νταβούτογλου» αναφέρεται στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα για τη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και γράφει ότι ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε μερικές φορές ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση, και υπέδειξε ότι οι θέσεις της Τουρκίας θα κριθούν στις συνομιλίες. Αλλού προβάλει συνέντευξη του εκ των αντιπροέδρων της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας Ning Jizhe, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχει χώρος και βούληση για περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις στην Κύπρο και κυπριακές επενδύσεις την Κίνα. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Τζον Χούριγκαν στην εφημερίδα ότι ξεκίνησε η διαδικασία για 100 εκποιήσεις.
«Στο Κογκρέσο το θέμα για χρηματοδότηση της λύσης», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» και γράφει ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσινγκτον και όπως είπε στους ομογενείς είχε επαφές στο Κογκρέσο όπου ήγειρε το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης. Αλλού γράφει ότι την ώρα που ασθενείς αναμένουν σε ατέρμονες λίστες αναμονής των δημόσιων νοσηλευτηρίων, υπάλληλοι νοσοκομείων διευθετούν με δικά τους κριτήρια τις λίστες αναμονής και αποκαλύπτει δύο περιστατικά ασθενών που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Κ» προβάλει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην οποία μεταφέρει τα όσα συζήτησε ο Πρόεδρος στο Νταβός και δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν φτάσαμε ακόμη στο στάδιο του πάρε – δώσε.
Η εβδομαδιαία «Η Κύπρος» με τίτλο «Ώρα τα λόγια να γίνουν έργα» γράφει ότι ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα πραγματικά αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη στις επόμενες μέρες και βδομάδες, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για περιστατικό σχολικού εκφοβισμού που οδήγησε 11χρονο στην αυτοκτονία στη Μαδρίτη. Αλλού γράφει για έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία το 95% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Κύπρο συνάπτονται χωρίς τη θέληση του εργαζόμενου.
«`Αναβαθμισμένες` οι ελπίδες» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Η Μάχη» η οποία γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε με τετρασέλιδο έγγραφο στον ΓΓ του ΟΗΕ την πραγματική κατάσταση στις συνομιλίες, η οποία πόρρω απέχει από αυτά που μεταφέρει ο Έιντε στη διεθνή κοινότητα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Άγγελου Βότση ο οποίος θεωρεί ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στο Εθνικό Συμβούλιο, να πάει πιο κοντά στις συνομιλίες για να πετύχει να περάσει όσες το δυνατό περισσότερο αγωνιστικές θέσεις του κόμματος στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σημαντικές δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να πάρει η δικαιοσύνη το επόμενο διάστημα, οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με την κατάρρευση της οικονομία όσο και με το πολύκροτο θέμα για το ωράριο των καταστημάτων.
Η εβδομαδιαία «Ρεπόρτερ» με τίτλο «Το μομέντουμ χάθηκε στο παγωμένο Νταβός» γράφει ότι τρόπους ώθησης της διαδικασίας αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη προτού υπάρξει αδιέξοδο και ότι ο Πρόεδρος Ανασταστιάδης ζήτησε καθαρές λύσεις διαφορετικά δεν πάει σε συμφωνία. Αλλού γράφει για το φαύλο κύκλο του ΓεΣΥ και προβάλλει αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα στις εσωτερικές της σελίδες στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η κυβέρνηση ψάχνει τη φόρμουλα που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, την ώρα που εκατομμύρια έχουν ήδη επενδυθεί χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόδοση. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη και γράφει ότι μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για συζήτηση των εγγυήσεων.
«Χωρίς τα παιδιά τους» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail” και γράφει για απελπισία των γονιών των οποίων τα παιδιά τους έχουν απαχθεί από τον σύντροφό τους. Αλλού, και κάτω από φωτογραφία με τη συνάντηση Νταβούτογλου – Κυπριανού χθες, γράφει ότι το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων χθες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των δύο ανδρών αλλά και μεταξύ Νταβούτογλου και Μπάιντεν. Σε άλλο της θέμα η “CM” γράφει ότι εν μέσω αντιδράσεων αρχίζει αυτή την εβδομάδα η συζήτηση της πρότασης για τη δημιουργία μίνι ΓεΣΥ ως τα μέσα του 2017 με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις