ΚΟΣΜΟΣ

Συζητούν παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν

Συζητούν παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν

Άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα

Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της Ε.Ε. έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό, ενώ προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top