Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει στις συνομιλίες το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, με αφορμή την τοποθέτηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκία στις Βρυξέλλες ο οποίος, όπως είπε, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά τις τουρκικές επιδιώξεις για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία, δηλώνει δημόσια - και έμπρακτα μέσα από τις συνομιλίες, επιχειρεί να καταλύσει την κυπριακή Δημοκρατία και να την υποκαταστήσει με ένα νέο κράτος», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό «να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ως έχει».

Δεν μπορεί, ανέφερε, το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της διατήρησης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίζεται με διφορούμενες έννοιες και με εποικοδομητικές ασάφειες.

«Αναμένουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εγκαταλείψει τη θεωρία του και να αναιρέσει τη δημόσια του δήλωση ότι μπορεί να μην το δέχονται να διατυπωθεί στη λύση, αλλά στην πράξη θα το δεχτούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αν η τουρκική πλευρά αρνείται τη ρητή διατύπωση στα έγγραφα των συνομιλιών για συνέχεια και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει ο Πρόεδρος να αναστείλει τη συμμετοχή του σε μια τέτοια διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε ομηρία και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.

«Δεν έχουμε άλλη ασφάλεια ως κυπριακός λαός και ως σύνολο, από την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό Ανάλυση: Από τη Γενεύη το 2021, στην Γενεύη, σήμερα - Οι επιδιώξεις και οι «νέες ιδέες»

Κυπριακό Ανάλυση: Από τη Γενεύη το 2021, στην Γενεύη, σήμερα - Οι επιδιώξεις και οι «νέες ιδέες»

Ήταν Απρίλιος του 2021 όταν ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό. Συγκεκριμένα, στις 27 και 29 Απριλίου, έγινε ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών, ε/κ και τ/κ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με έναν και μοναδικό στόχο: Να εξεταστεί η δυνατότητα εύρεσης κοινού εδάφους, για τη συνέχιση του διαλόγου.