Σύμφωνα με την οργάνωση Human Right Watch, οι μετανάστες που μπαίνουν στην Βουλγαρία αντιμετωπίζονται με απίστευτη σκληρότητα από την αστυνομία της χώρας.
Η οργάνωση Human Rights Watch ερεύνησε την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν μέσα από την Βουλγαρία. Με βάση τις συνεντεύξεις τουλάχιστον 45 προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν μέσα από την χώρα, γίνεται εμφανές ότι η αστυνομία της χώρας συμπεριφέρεται με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο σε όσους βρέθηκαν στα χέρια της.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η οργάνωση, 22 από τους ανθρώπους που πήρε συνέντευξη είχαν χτυπηθεί από την αστυνομία ή είχαν δεχθεί επίθεση από τα αστυνομικά σκυλιά. Σε όλους σχεδόν αφαιρέθηκαν τα υπάρχοντά τους, μερικές φορές από άτομα που φορούσαν μεν αστυνομικές στολές αλλά δεν είχαν άλλα διακριτικά.
Οι περιγραφές των προσφύγων σοκάρουν. Αλλοι μιλούν για αδυσώπητο κυνηγητό από τα αστυνομικά σκυλιά που τους έσερναν για αρκετή ώρα στα χωράφια, ενώ κάποιος άλλος είπε ότι οι αστυνομικοί του πήραν όλα τα χρήματα και τον άφησαν μόνο με τα ρούχα. Μετά τους έβαλαν στα αυτοκίνητα και τους ανάγκασαν να περάσουν πάλι τα σύνορα προς την Τουρκία.
Εξίσου άθλιες είναι και οι συνθήκες στα βουλγαρικά κέντρα κράτησης στο Busmantsi και το Elhovo. Εκτός από τις εξαιρετικά υποτυπώδεις εγκαταστάσεις το φαγητό είναι ελάχιστο ενώ και το δριμύ κρύο κάνει απίστευτα δύσκολη την επιβίωση σε όσους βρίσκονται εκεί.
Αντίστοιχες καταγγελίες είχαν γίνει και πέρσι, όπου και πάλι το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που χρηματοδοτείται από την Oxfam ανέφερε περιπτώσεις ξυλοδαρμών και βασανισμό προσφύγων στην Βουλγαρία. Η κυβέρνηση της χώρας πάντως είχε αρνηθεί τις καταγγελίες και είχε υποσχεθεί ότι θα ερευνούσε κάθε καταγγελία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία κατά της χώρας τον Σεπτέμβριο, καθώς η Βουλγαρία είχε παραβιάσει την συνθήκη για χορήγηση ασύλου σε όποιον αντιμετωπίζει πιθανά βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση στην χώρα που προέρχεται. Η επιστροφή τους πίσω στην Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις αλλά ακόμα και το εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας.
Από το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που εισήλθαν φέτος στην Ευρώπη μόνο 30.000 ήταν αυτοί που επέλεξαν την Βουλγαρία για να περάσουν. Η οργάνωση Human Right Wathc πάντως με σημερινή της ανακοίνωση της εκπροσώπου της Lydia Gall επισημαίνει ότι «Η Βουλγάρικη κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές και να ερευνήσει τις καταγγελίες για τους βασανισμούς και την επιστροφή των προσφύγων πίσω στην Τουρκία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Λεμεσός: Χειροπέδες σε 48χρονο για τη ρίψη πυροβολισμών κατά οικίας
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις