Η συνεισφορά της ΕΕ υπερβαίνει το ήμισυ της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας που παρέχεται παγκοσμίως, με τα κράτη μέλη της να συνεισφέρουν 56,5 δισ. ευρώ το 2013. Η συμβολή αυτή τονίστηκε κατά την τελετή λήξης του εθνικού προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω εθνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη CYINDEP (Παγκύπρια Πλατφόρμα Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη), υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που συμμετείχαν για την καθοριστική συμβολή τους, υπογράμμισε ότι επιθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η σημερινή τελετή λήξης να σηματοδοτήσει την αρχή μιας διαβούλευσης και μιας συνεργασίας που θα επιφέρει την επιθυμητή, έγκαιρη επίτευξη από την Κύπρο του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεισφορά της χώρας μας στη βελτίωση και την ευημερία ενός αλληλεξαρτώμενου κόσμου.
Πρόσθεσε ότι «δια μέσου της συνεργασίας και της αλληλεγγύης πρέπει να επιτευχθεί ο τερματισμός της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας, η προστασία του πλανήτη από την καταστροφή που του προκαλεί η ανθρώπινη απληστία, η διασφάλιση προόδου και ευημερίας για όλους, η προώθηση κοινωνιών χωρίς βία, φόβο και διακρίσεις. Έτσι μόνο θα πετύχουμε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας».
Τέλος, ανέφερε ότι η σύμπραξη κράτους και κοινωνίας των πολιτών και η συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη διοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη, αντανακλά την ενεργό συμμετοχή όλων στην προσπάθεια προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, στο δικό της χαιρετισμό κατά την τελετή, είπε ότι στους ευρύτερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να δημιουργήσει ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες ικανότητες, την υπευθυνότητα, το ήθος και τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας.
«Μια ανάπτυξη που δεν θα μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά θα δίνει έμφαση στην ποιότητα, καθώς και στην ευρύτερη έννοια του πολιτισμού με στόχο την ευημερία όλων των πολιτών».
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε ότι «η ανακήρυξη του 2015 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη αποτελεί μια πράξη με ουσιαστική πολιτική σημασία, αφού διαμηνύει τη δέσμευση της Ευρώπης στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων».
Η ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου, είναι ο κυριότερος χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο, καθώς συνέβαλε σημαντικά ώστε τα τελευταία χρόνια πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να σημειώσουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τα ποσοστά φτώχειας.
Συμπλήρωσε, όμως ότι παρ’ όλα τα επιτεύγματα, οι πολεμικές συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να υπονομεύουν τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, με αποτέλεσμα τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Κύπρος, είπε ο κ. Νεοφύτου, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και με την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ένωσης, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας στην επίτευξη της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Χαιρετισμό απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στην Κύπρο. Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο ανέφερε ότι για την Ευρώπη, ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργασία σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας είναι έννοιες αλληλένδετες. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται από Επίτροπο Χρίστο Στυλιανίδη, αρμόδιο για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ είπε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δότης αναπτυξιακής βοήθειας, με 56 δισ. ευρώ το 2013.
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, σε χαιρετισμό που αναγνώστηκε από τον λειτουργό του Γραφείου Βαγγέλη Βασιλείου, ανέφερε ότι η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος και πιο γενναιόδωρος χορηγός στον κόσμο, υποστηρίζει περισσότερες από 150 χώρες και βοηθά να βελτιωθεί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ανέφερε τέλος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικά η Επιτροπή Ανάπτυξης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της δέσμευσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της πείνας και την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, έγινε παρουσίαση των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη από την CYINDEP και απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία και διπλώματα στους μαθητές και στις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα την Ανάπτυξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις