Ο θανάσιμος κίνδυνος που κρύβει ένα… ρετιρέ

Ο θανάσιμος κίνδυνος που κρύβει ένα… ρετιρέ

Το διαμέρισμα που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός ψηλού κτιρίου παρέχει στον ένοικό του μοναδική θέα, περισσότερη ησυχία αλλά και αίγλη, ωστόσο μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του.

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη καναδική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι μένουν στα ρετιρέ πολύ υψηλών κτιρίων κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που πρέπει να τους παρασχεθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, υπέδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από ανακοπή καρδιάς είναι μηδενικές για όσους μένουν στο ρετιρέ κτιρίων 25 ορόφων και άνω, καθώς οι διασώστες αδυνατούν να καταφθάσουν εγκαίρως!

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε δείγμα κατοίκων του Τορόντο και διαπίστωσαν ότι οι δείκτες θνησιμότητας για τους ενοίκους του 16ου ορόφου και άνω ήταν σχεδόν πενταπλάσιοι σε σύγκριση με τους δείκτες θνησιμότητας για τους ενοίκους του «ταπεινού» πρώτου ή δευτέρου ορόφου. Τα στοιχεία υπέδειξαν επίσης ότι κανένας από τους ενοίκους που έμεναν στο 25ο όροφο και άνω δεν καταφέρνει να επιβιώσει της καρδιολογικής επιπλοκής.

Βάσει των διαπιστώσεων αυτών, οι ερευνητές προτείνουν να εγκατασταθούν απινιδωτές στα ψηλότερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων και οι διασώστες να διαθέτουν κλειδιά για άμεση πρόσβαση από ασανσέρ και εξόδους κινδύνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό Ανάλυση: Από τη Γενεύη το 2021, στην Γενεύη, σήμερα - Οι επιδιώξεις και οι «νέες ιδέες»

Κυπριακό Ανάλυση: Από τη Γενεύη το 2021, στην Γενεύη, σήμερα - Οι επιδιώξεις και οι «νέες ιδέες»

Ήταν Απρίλιος του 2021 όταν ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό. Συγκεκριμένα, στις 27 και 29 Απριλίου, έγινε ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών, ε/κ και τ/κ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με έναν και μοναδικό στόχο: Να εξεταστεί η δυνατότητα εύρεσης κοινού εδάφους, για τη συνέχιση του διαλόγου.  

BEST OF TOTHEMAONLINE