ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Δεν υπήρξε καμία επίθεση τζιχαντιστών σε τούρκους στρατιώτες

Ιράκ: Δεν υπήρξε καμία επίθεση τζιχαντιστών σε τούρκους στρατιώτες

Διαψεύδονται οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την τζιχαντιστική επίθεση στην Μπασίκα.

Διαψεύδει η Βαγδάτη τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σύμφωνα με τους οποίους τούρκοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ απώθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή μια επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της στρατιωτικής βάσης Μπασίκα και σκότωσαν 18 από τους δράστες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Κωνσταντινούπολη ότι το ΙΚ επιχείρησε να διεισδύσει στη βάση Μπασίκα και ότι οι τουρκικές δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση, σκοτώνοντας 18 τζιχαντιστές.

Ωστόσο σήμερα, η Διοίκηση Κοινών Επιχειρήσεων που εδρεύει στη Βαγδάτη διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

"Διαψεύδεται επίσης κάθε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων από το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στον τομέα της Μπασίκα" η οποία βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ένας ταγματάρχης των Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν τον τομέα αυτό, διέψευσε επίσης ότι η βάση έγινε στόχος επίθεσης. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι το ΙΚ εκτόξευσε βλήματα όλμων, χωρίς όμως να στοχοθετεί συγκεκριμένα τη βάση και ότι σε αυτήν την επίθεση "ρουτίνας", όπως την χαρακτήρισε, απάντησαν οι Πεσμεργκά.

Το ΙΚ είχε εξαπολύσει μια επίθεση στη βάση στα μέσα Δεκεμβρίου και σύμφωνα με μια τουρκική κυβερνητική πηγή είχαν τραυματιστεί τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αυτές δικαιώνουν την απόφαση της Άγκυρας να αναπτύξει στρατιώτες στην περιοχή. Η αποστολή Τούρκων στρατιωτών και αρμάτων στην Μπασίκα είχε ενοχλήσει σφόδρα την κυβέρνηση του Ιράκ που ζήτησε από την Τουρκία να απομακρύνει άμεσα και πλήρως τις δυνάμεις της. 

Στις 19 Δεκεμβρίου, μετά από έκκληση και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι θα αποσύρει ένα μέρος των στρατιωτών της, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top