Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 αναμενόταν να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τα τέλη Αυγούστου, όταν οι αγορές δέχθηκαν και πάλι πλήγμα από τις ανησυχίες για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Από τις αρχές της εβδομάδας, ο δείκτης καταγράφει απώλειες 4,5% ενώ βρίσκεται περίπου 17% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2015 στα οποία ανήλθε τον Απρίλιο.
Στις 11:05 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,8%. Ο δείκτης Euro STOXX 50 σημείωνε άνοδο κατά 0,7%.
Με άνοδο κατά 0,40% στις 5.977,62 μονάδες άνοιξε ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε στο άνοιγμα κατά 0,31% στις 10.010,47 μονάδες, ενώ εικόνα σταθεροποίησης εμφάνιζε το Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC 40 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με οριακή άνοδο κατά 0,01% στις 4.404,18 μονάδες.
Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών ήταν από τις πλέον ωφελημένες από την ανάκαμψη της αγοράς ύστερα από τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, με τις Anglo American, Glencore και BHP Billiton να ενισχύονται μεταξύ 1,4% και 4,1%. Οι μεταλλευτικές εταιρίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία της κινεζικής οικονομίας, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων στον κόσμο.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για τις οποίες η Κίνα αποτελεί μία από τις βασικές υπερπόντιες αγορές, ενισχύονταν κατά περίπου 2%, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο. Ωστόσο απώλειες 1,2% σημείωνε η Fiat Chrysler μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Soc Gen σε ‘sell’ και τη μείωση της τιμής-στόχος από την JP Morgan.