Αλλάζει όνομα η ΠΓΔΜ

Αλλάζει όνομα η ΠΓΔΜ

Επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα ο Αλί Αχμέτι, ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI, το οποίο αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η επίσκεψη του κ. Αχμέτι στην Αθήνα πραγματοποιείται κατόπιν δικού του αιτήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του, το DUI, στη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά θα συζητηθεί το ζήτημα της ονομασίας, η ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Τη Δευτέρα (04/01), παραιτήθηκε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και η ΠΓΔΜ προσανατολίζεται στο σχηματισμό υπηρεσιακής. Το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Ο κ. Αχμέτι στην επίσκεψή του αυτή στην Αθήνα θα συνοδεύεται από δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ οι οποίοι προέρχονται από το κόμμα του: τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Φατμίρ Μπεσίμι (ο οποίος είχε και στο παρελθόν επισκεφθεί την Αθήνα σε μία προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι με το αλβανικό στοιχείο και να υπάρξει πρόοδος στο ονοματολογικό) και τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, Μούσα Τζαφέρι.

Η έλευση του κ. Αχμέτι στην ελληνική πρωτεύουσα και η συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών ναι μεν εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζήτησης μίας διεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η προσφυγική κρίση έχει επιβαρύνει την κατάσταση στη μεθόριο των δύο χωρών. 

Επιμέλεια: Ανδρέας Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νέα Υόρκη: Η ώρα των απαντήσεων για το Κυπριακό - Χριστοδουλίδης, Γκουτέρες και Ολγκίν στο επίκεντρο των κρίσιμων επαφών

Νέα Υόρκη: Η ώρα των απαντήσεων για το Κυπριακό - Χριστοδουλίδης, Γκουτέρες και Ολγκίν στο επίκεντρο των κρίσιμων επαφών

Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες ένα σημαντικό μέρος της διπλωματικής προσπάθειας για το Κυπριακό, με τις επαφές γύρω από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργούν ένα νέο σκηνικό διαβουλεύσεων. Στο επίκεντρο, βρίσκονται οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την προσωπική απεσταλμένη του για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.