Μια συγκλονιστική ιστορία που συνδέεται με την Κύπρο έφερε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες η Nottingham Post.
Πρόκειται για τα βιώματα του 78χρονου –σήμερα- Φίλιπ Μπάκλερ, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε για τις ηρωικές του προσπάθειες να σώσει Ελληνοκύπριες γυναίκες και τα παιδιά τους, κατά τις δικοινοτικές ταραχές του 1963. Τα ματωμένα Χριστούγεννα…
Ο Μπάκλερ που υπηρετούσε στις βάσεις της Αγγλίας στο Ακρωτήρι και πιο συγκεκριμένα στην πολεμική αεροπορία (RAF), είχε προσφερθεί να συμμετάσχει σε μια αποστολή διάσωσης γυναικόπαιδων.
Μάλιστα για τις ανάγκες της αποστολής είχε μεταμφιεστεί…
Ο ίδιος διηγείται σχετικά: «Ως Βρετανοί δεν είχαμε άμεση ανάμιξη στα γεγονότα. Ζήτησαν εθελοντές που θα διατηρούσαν ασφαλή τα γυναικόπαιδα, έτσι προθυμοποιήθηκα. Ήταν τρομοκρατημένα. Οι Τούρκοι είχαν μπει στα σπίτια Ελληνοκυπρίων και τοποθέτησαν οπλοπολυβόλα στα σαλόνια τους. Σε πολλά σπίτια υπήρχαν παιδιά. Έτσι, ντύθηκα με άσπρα σεντόνια που είχαν πάνω τους έναν κόκκινο σταυρό. Με απείλησαν με οπλοπολυβόλο όταν ήμουν σε ένα Land Rover».
Ο κ. Μπάκλερ που ήταν οδηγός με αποστολή να ανεφοδιάζει με πολεμοφόδια τα αεροπλάνα της RAF, δεν συνήθιζε να οπλοφορεί, αλλά του είχε δοθεί ένα στεν γι΄ αυτή την αποστολή.
«Επειδή οδηγούσα παντού, από τη βάση στο Ακρωτήρι και στη Λεμεσό, που συνέβαιναν όλα αυτά, ήξερα πολύ καλά τους δρόμους» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Έτσι, ήμουν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν φοβόμουν, επειδή παντού έπεφταν πυροβολισμοί. Οι μάχες γίνονταν ολόγυρά μου».
Ο κ. Μπάκλερ είπε ότι μετέφερε με ασφάλεια δυο δεκάδες γυναίκες και παιδιά, οδηγώντας για 12 μίλια με ένα φορτηγό επτά τόνων .
Του δόθηκε το μετάλλιο μετά που είδε ένα άρθρο στο περιοδικό Proud to Serve νωρίτερα αυτό το χρόνο, με το οποίο ζητείτο από βετεράνους να πουν τις δικές τους ιστορίες.
«Έγραψα στο πολεμικό γραφείο και εξήγησα τι είχα κάνει» είπε και πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι θα έπαιρνε πιο πολύ καιρό, αλλά μέσα σε έναν μήνα είχα απάντηση από το υπουργείο που το επιβεβαίωνε. Με έκανε πολύ περήφανο που πήρα αυτό το μετάλλιο, έστω και μετά από περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα».
Στο ρεπορτάζ της Nottingham Post σημειώνονται επίσης τα ακόλουθα: «Η κρίση του 1963-64 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 364 Τουρκοκυπρίων και 174 Ελληνοκυπρίων. Το μετάλλιο Γενικών Υπηρεσιών που πήρε ο κ. Μπάκλερ αυτό τον χρόνο, μετά την επιβεβαίωση του Υπουργείου Άμυνας τον Οκτώβριο, είναι ένα από τα έξι που έχει ο εν λόγω συνταξιούχος, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία με πλαστικά στο Ράντφορντ εδώ και 30 χρόνια, μετά την αποχώρησή του από την πολεμική αεροπορία. Υπηρέτησε από το 1955 μέχρι το 1967. ‘Πήρα ένα μετάλλιο για τις υπηρεσίες μου στην Κύπρο για στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Βοήθησα να φορτώνονται βόμβες στα αεροπλάνα όταν οι Ρώσοι έστρεψαν τα όπλα τους στη Βρετανία (σ.σ. η Ρωσία είχε εγκαταστήσει πυρηνικές κεφαλές στην Κούβα)».
Φάνης Μακρίδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις