ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο ΣΠΕ Αγίας Φύλας: Υπάρχουν και άλλοι συνεργοί

Σκάνδαλο ΣΠΕ Αγίας Φύλας: Υπάρχουν και άλλοι συνεργοί

Τεράστιος όγκος εγγράφων βρίσκονται ενώπιον των ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού που εξετάζουν το σκάνδαλο της ΣΠΕ Αγίας Φύλας.

Οι υποθέσεις ομαδοποιούνται πριν καταχωριστούν στο δικαστήριο, προκειμένου το έργο τόσο των ανακριτικών όσο και των δικαστικών αρχών να διευκολυνθεί και οι έρευνες να προχωρούν προσεκτικά με μικρά βήματα, προκειμένου να αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος η καλοστημένη απάτη που είχε στηθεί σε βάρος του συνεργατισμού από στελέχη του και επιχειρηματίες.

Μετά τον Γιώργο Λοή, στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών βρίσκεται ένας φίλος του, επίσης επιχειρηματίας αγοραπωλησίας ακινήτων, ο Γ.Ε. Οι δύο τους σχεδίαζαν μαζί τις κομπίνες με λεία τα ταμεία της ΣΠΕ Αγίας Φύλας, αποσπώντας εκατομμύρια ευρώ μέσω της χορήγησης δανείων τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν, με την υποθήκευση υπερεκτιμημένων ακινήτων και τη βοήθεια του γραμματέα και άλλων στελεχών της ΣΠΕ που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους απατεώνες με το αζημίωτο.

Στο κόλπο στη συνέχεια μπήκε και τρίτο πρόσωπο, επίσης επιχειρηματίας. Συνδετικός κρίκος σε όλες τις υποθέσεις είναι ο γραμματέας της ΣΠΕ Κώστας Παύλου, που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. H εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει σε δημοσίευμα της (1/1/2015) ότι κατέχει έγγραφα-φωτιά που ακόμη δεν έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών και καίνε τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου αλλά και πρόσωπα που μέχρι στιγμής δεν έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Σκάνδαλα που εκτός από τη ΣΠΕ Αγίας Φύλας αφορούν και τη ΣΠΕ Κάτω Πολεμιδιών, η οποία επίσης συγχωνεύτηκε με το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Τα σκάνδαλα αυτά, όπως και οι υποθέσεις που σχετίζονται με την πρώην ΣΠΕ Πολεμιδιών, ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί από την ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λεμεσού, η οποία εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου αναμένεται να καταχωρίσει στο δικαστήριο και τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Γ.Ε.

Εντός των επόμενων μηνών θα έρθει και η σειρά των εκτιμητών που υπερεκτιμούσαν τα ακίνητα που υποθηκεύονταν για την εξασφάλιση των ύποπτων δανείων να διωχθούν.

Αυτοί εξαιρέθηκαν από τον πρώτο κύκλο των ερευνών που αφορούσαν τον Λοή, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της παράλληλης έρευνας που διεξάγει το Κτηματολόγιο σε σχέση με την όλη υπόθεση.

Πλαστές υπογραφές


Η πρώτη υπόθεση που είναι εις γνώση της αστυνομίας αλλά ακόμη δεν έχει διερευνηθεί, και αυτό που αναμένεται να γίνει  τους πρώτους μήνες του 2016, αφορά την καταγγελία πολίτη, που υποβλήθηκε ήδη από τις 26 Μαρτίου 2012 στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, ότι η υπογραφή και η μονογραφή του πλαστογραφήθηκε στη θέση του εγγυητή για την εξασφάλιση δανείου ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου. Στα έγγραφα του δανείου ημερομηνίας έκδοσης 26 Ιουνίου 2009 που παρέλαβε από το κατάστημα της Αγίας Φύλας και το Κτηματολόγιο υπάρχει η υπογραφή δυο μαρτύρων αλλά και του γραμματέα της ΣΠΕ Αγίας Φύλας.

Παράλληλα, ο πολίτης καταγγέλλει παραποίηση εγγράφων, εξαπάτηση πρωτοφειλετών και εγγυητών, αλλά και εκτίμηση του κτήματος που υποθηκεύτηκε 10 με 14 φορές πάνω από την αξία του. Μάλιστα, στις 12 Φεβρουαρίου 2013 ο πολίτης αποτάθηκε σε ειδικό γραφολόγο, ζητώντας του να διενεργήσει γραφολογική εξέταση αναφορικά με την υπογραφή και τη μονογραφή του εγγυητή.

Από τη γραφολογική ανάλυση και τη σύγκριση της αμφισβητούμενης υπογραφής και μονογραφών στη συμφωνία δανείου στην ΣΠΕ Αγίας Φύλας με τις γνήσιες υπογραφές - μονογραφές του προκύπτει ότι υπάρχει σαφής διαφοροποίηση.

Πρόκειται όπως αποφάνθηκε ο γραφολόγος για φανταστική υπογραφή που ο πλαστογράφος χάραξε με ένα σχέδιο δικής του έμπνευσης, με μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση.

Χαριστικές διευκολύνσεις 


Η δεύτερη καταγγελία η οποία υποβλήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2013 στο ΣΤΛ αφορά εγκρίσεις δανείων ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς εγγυήσεις και χαριστικές διευκολύνσεις προς τον Α.Ι. και την εταιρεία του. Με επιστολή του ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2010 προς τη διαχειριστική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας ο γραμματέας της ΣΠΕ Αγίας Φύλας Κώστας Παύλου ζητά να διαγραφούν από το ΚΑΠ, στο οποίο είχαν καταχωρισθεί, ακάλυπτες επιταγές του Α.Ι. και της εταιρείας του που διατηρούσαν λογαριασμούς στη ΣΠΕ.

Για τη διευθέτηση μάλιστα όλων των εκκρεμουσών επιταγών, η ΣΠΕ είχε παραχωρήσει προσωρινό όριο στον επιχειρηματία και πριν ακόμη γίνει αυτό, η επιτροπεία της του ενέκρινε δάνειο ύψους 650 χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με τον γραμματέα, ο πελάτης του είχε ήδη δώσει οδηγίες στους δικαιούχους των επιταγών να τις παρουσιάσουν εκ νέου για εξαργύρωση.

 

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας με επιστολή του προς τη ΣΠΕ αναφέρει ότι προτίθεται να της παραδώσει το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ σε είκοσι επιταγές με σκοπό να κατατεθούν στους δυο τρεχούμενους λογαριασμούς της εταιρείας του και του ιδίου, προκειμένου να καλυφτεί μέρος των υπερβάσεών του που ήταν της τάξης των 249 χιλιάδων και 260 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, διαβεβαίωνε ότι όλες οι επιταγές θα εξαργυρωθούν και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλύπτει την υπέρβασή του και ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να αφήσει ακάλυπτη τη ΣΠΕ.

Με νέα του επιστολή προς την Κεντρική ο Κώστας Παύλου ενημερώνει ότι 7 από τις επιταγές ύψους 65 χιλιάδων ευρώ έχουν παρουσιαστεί και επίσης έχουν καταχωρισθεί στο σύστημα του ΚΑΠ ως πληρωθείσες. Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση του δανείου, οι υπόλοιπές επιταγές ουδέποτε εξαργυρώθηκαν και το δάνειο ουδέποτε αποπληρώθηκε πλήρως. Πρόκειται για υπόθεση του 2010 που ακόμη δεν έχει διερευνήσει η αστυνομία η οποία ασχολείται με τις υποθέσεις του 2006-09.

Κατσάβραχα αξίας 
Για την εξασφάλιση δάνειου ύψους 400 χιλιάδων ευρώ στη ΣΠΕ Πολεμιδιών μπήκε ως υποθήκη περίκλειστο ακίνητο εμβαδού 40.300 τ.μ. στην Πενταλιά της επαρχίας Πάφου, η αγοραία αξία του οποίου εκτιμήθηκε από εκτιμητή για λογαριασμό της ΣΠΕ, τον Οκτώβριο του 2008, για το ποσό του 1.008.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, η αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 250 και τις 160 χιλιάδες ευρώ. Δανειολήπτης στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Α.Ι. ο οποίος είχε αγοράσει το συγκεκριμένο τεμάχιο από τον Γιώργο Λοή.

Το δάνειο ουδέποτε αποπληρώθηκε. Τα πλείστα επίμαχα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λεμεσού φέρουν τη σφραγίδα και την υπογραφή μεγαλοστελέχους του συνεργατισμού ο οποίος επιχείρησε να πολιτικοποιηθεί θέτοντας υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά ακόμη δεν τον έχει αγγίζει η υπό εξέλιξη αστυνομική έρευνα.

Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να συνέστησε κτηματική εταιρεία με τη σύζυγό του, εταιρεία που ενεγράφη στον έφορο εταιρειών και μέσω της οποίας προέβη στην αγοραπωλησία τριών ακίνητων. Η πιθανή εμπλοκή του στα σκάνδαλα θα φανεί στη συνέχεια και ενδεχομένως το όνομά του θα απασχολήσει τους ανακριτές της υπόθεσης.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top