Κυπριακή αποστολή: Αναχώρησαν το πρωί τα πτητικά μέσα για Γαλλία

Κυπριακή αποστολή: Αναχώρησαν το πρωί τα πτητικά μέσα για Γαλλία

Στις 06:30 το πρωί της Δευτέρας αναχώρησαν για τη Γαλλία τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που αποστέλλει η Κύπρος, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Παρισιού που υποβλήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που πλήττουν την χώρα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Αρχιπύραρχος, Νίκος Λογγίνος, «το αίτημα αφορούσε τα δύο πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τα οποία είναι μισθωμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ μέσω του rescEU και σταθμεύουν στην Κύπρο, και τίθενται στη διάθεση του ευρωπαϊκού μηχανισμού όταν προκύπτει ανάγκη. Τα δύο αεροσκάφη, Forest 3 και Forest 4, αναχώρησαν με δύο χειριστές, έναν παρατηρητή και έναν μηχανικό με προορισμό το Περπινιάν (Perpignan), και αναμένεται να αφιχθούν γύρω στις 19:00 τοπική ώρα.

Παράλληλα όπως ανέφερε, στη Γαλλία μεταβαίνει και ομάδα οκτώ ατόμων με ιδιωτική πτήση, η οποία αναμένεται να αφιχθεί νωρίτερα από τα πτητικά μέσα. Σύμφωνα με τον κ. Λογγίνο, η εκτιμώμενη διάρκεια της κυπριακής αποστολής είναι περίπου πέντε ημέρες, ενώ τα πληρώματα θα επιχειρήσουν στην περιοχή που θα τους υποδείξουν οι αρμόδιες γαλλικές αρχές, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Όπως ανέφερε ο κ. Λογγίνος, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώθηκε σχετικά και καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά πύρινα μέτωπα στην Κυπριακή Δημοκρατία, «έλαβε την απόφαση για την αποστολή της βοήθειας, ενώ ακολούθησε η σχετική ενημέρωση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ότι τα δύο αεροσκάφη ήταν διαθέσιμα».

Πρόσθεσε ότι «γύρω στις 21:30 την Κυριακή το αίτημα έγινε αποδεκτό και ενημερώθηκε η Μοίρα Αεροπορίας, η οποία προχώρησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό». 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνέντευξη ΠτΔ σε τ/κ ΜΜΕ: «Πιστεύω ότι και ο κ. Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση»

Συνέντευξη ΠτΔ σε τ/κ ΜΜΕ: «Πιστεύω ότι και ο κ. Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση»

Την πεποίθηση ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν μπορούν να «γράψουν ιστορία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη «Γενί Ντουζέν», στην πρώτη του συνέντευξη σε τουρκοκυπριακό μέσο μετά από τρία χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ως Ελληνοκύπριοι δεν έχουμε Σχέδιο Β. Η μόνη δυνατή λύση είναι η επανένωση της Κύπρου. Το υφιστάμενο στάτους κβο δεν επιτρέπει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της».

BEST OF TOTHEMAONLINE