Στο περιουσιακό επικεντρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη που έδωσε, την Τρίτη, 29/12/2015 στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε, είναι η απομάκρυνση, μετά τη λύση, όσο το δυνατόν μικρότερου αριθμού ατόμων που κατοικούν στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Ο κύριος Ακιντζί υποστήριξε ότι με τη λύση δεν θα επιστρέψουν πολλοί ιδιοκτήτες στις περιουσίες τους αλλά σημείωσε, το πρόβλημα θα επιλυθεί με ανταλλαγές και αποζημιώσεις, θέμα πρόσθεσε που θα αντιμετωπιστεί με βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.
Η αρχή τους, είπε, είναι όσο το δυνατό λιγότεροι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, διότι δεν είναι δυνατό να επανέλθει η προ του 1974 κατάσταση, αφού στα 41 χρόνια που πέρασαν οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές έκτισαν τις ζωές τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι τα κριτήρια για το περιουσιακό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις επιτροπές για το περιουσιακό να κλείσουν το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει χωρίς να του υποδειχθεί εναλλακτικός τόπος διαμονής, και ότι τα άτομα που διαμένουν σε περιουσίες έχουν και αυτά δικαιώματα.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τις αποζημιώσεις, είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στη διεθνή αρένα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για το ζήτημα.
Η αποζημίωση για τις περιουσίες στον βορρά, ανέφερε, θα ανέλθει σε 25-30 δισεκατομμύρια δολάρια, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει τη θέληση να συνεισφέρει.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος ωστόσο παραμένουν προβλήματα και αγκάθια.
Ο κύριος Ακιντζί επέμεινε ακόμα στην εκ περιτροπής προεδρία ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της σταθμισμένης ψήφου.
Στη συνέντευξή του ο Μουσταφά. Ακιντζί ανέφερε ότι η Κύπρος θα καταστεί σημαντικό κέντρο ερευνών ύστερα από τη λύση του Κυπριακού και ότι θα ανοίξουν ορίζοντες.
Όσον αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις στο τέλος και ότι, εάν υπάρχει συμφωνία στα άλλα ζητήματα, το θέμα των εγγυήσεων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο.
Ωστόσο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικές για τους Τ/κ και ότι εάν δεν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις, μάλλον οι Τ/κ θα απορρίψουν την προτεινόμενη λύση σε δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος στο θέμα της υπηκοότητας, είπε ότι οι “πολίτες” του ψευδοκράτους θα είναι πολίτες του ομόσπονδου κράτους.
riknews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις