Με διάταγμα που θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών τις επόμενες μέρες, τίθεται σε εφαρμογή το κοινό πρότυπο ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών (CRS) του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η υλοποίηση του οποίου αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το διάταγμα βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.
Την πολυμερή συμφωνία του ΟΟΣΑ υπέγραψαν 96 χώρες. Η Κύπρος ήταν μια από τις 58 χώρες που υιοθέτησαν από την αρχή το κοινό πρότυπο (early adopters) για τις οποίες το πρότυπο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ για τις υπόλοιπες 40 χώρες η υλοποίηση του προτύπου ξεκινά από το 2018. Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών αρχίζει το Σεπτέμβριο του 2017 και θα καλύπτει το 2016.
Οι φορολογικές αρχές που έχουν υπογράψει το πρότυπο, πρέπει να λάβουν τις σχετικές πληροφορίες από τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα και να τις ανταλλάσσουν αυτόματα με τις χώρες-εταίρους σε ετήσια βάση.
Το σύστημα αναφοράς καλύπτει διαφορετικούς τύπους εισόδημα από επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, μερισμάτων και παρόμοια είδη εισοδήματος, καθώς επίσης προβλέπει για περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος προσπαθεί να κρύψει κεφάλαια που αντιπροσωπεύουν εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν καταβλήθηκε φόρος (π.χ. απαιτώντας ενημέρωση για το υπόλοιπο του λογαριασμού).
Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Μάριος Σκανδάλης, το πρότυπο αποτελεί στην ουσία ένα εργαλείο για εντοπισμό και φορολόγηση κρυμμένων εισοδημάτων και κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
«Οι πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση η κυπριακή Κυβέρνηση θα της επιτρέψουν να εντοπίσει και τελικά φορολογήσει εισοδήματα και κεφαλαία τα οποία `κρύβονταν` σε ιδρύματα του εξωτερικού, ως ο στόχος συμμετοχής στης Κύπρου στο πρόγραμμα», είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Σκανδάλης.
Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2014/107, με την οποία εφαρμόζεται το πρότυπο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμούς με υπόλοιπο μέχρι 250.000 δολάρια Αμερικής – περίπου 227.000 ευρώ - που προϋπήρχαν πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή πριν την εφαρμογή του προτύπου, δεν θα απαιτείται η παροχή πληροφοριών.
Για λογαριασμούς που θα ανοιχθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2016, το όριο αυτό δεν θα υφίσταται και θα πρέπει να ταξινομούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με βάση το πρότυπο.
Περιττές οι λίστες τύπου Λαγκάρντ
Με την υλοποίηση του προτύπου, λίστες όπως η περιβόητη λίστα Λαγκάντ καθίστανται περιττές, αφού οι φορολογικές αρχές των χωρών που υλοποιούν το πρότυπο θα έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία των υπηκόων τους που έχουν καταθέσεις και λογαριασμούς στις χώρες που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, από την 1η Ιανουαρίου , οι τράπεζες µέλη του Συνδέσµου Τραπεζών Κύπρου οφείλουν να ζητούν και να λαµβάνουν πληροφορίες σχετικά µε τη/ις χώρα/ες φορολογικής κατοικίας καθώς επίσης, για µη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, σχετικά µε τον/ους αριθµό/ούς φορολογικής ταυτότητας.
«Χωρίς το έγγραφο αυτοπιστοποίησης µε τις βασικές απαιτούµενες πληροφορίες, το χρηµατοοικονοµικό ίδρυµα δεν µπορεί να προχωρήσει σε άνοιγµα λογαριασµού», αναφέρει.
Για υφιστάµενους πελάτες οι τράπεζες µέλη του Συνδέσµου ενδέχεται να επικοινωνήσουν µαζί µε τα πρόσωπα που επηρεάζονται από το CRS, για να συλλέξουν έγγραφο αυτοπιστοποίησης, το οποίο θα προσδιορίζει τη χώρα φορολογικής κατοικίας τους και θα παρέχει τον/ους αριθµό/ους φορολογικής ταυτότητας.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις