ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα, φώναξαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έξω από το Προεδρικό

Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα, φώναξαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έξω από το Προεδρικό

Με συνθήματα και μηνύματα όπως “Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα”, “AKAMAS SOS”, “Προς Κουγιάλη και Χάσικο, μην γίνετε πρωτεργάτες της τσιμεντοποίησης του ΑΚΑΜΑ”, “Ακάμας, ο παράδεισος που χάνουμε”, “Η ευρωπαϊκή οδηγία δεν επιτρέπει οικοδόμηση μέσα σε natura 2000”, “SOSTE TON AKAMA”, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, οι Φίλοι του Ακάμα και οι Φίλοι της Γης Κύπρου συμμετείχαν σε κινητοποίηση που διοργάνωσαν το μεσημέρι μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την διαφύλαξη του Ακάμα και την ανακήρυξη ολόκληρης της περιοχής σε Πάρκο Βιόσφαιρας της UNESCO, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ολόκληρου του Ακάμα, την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, καθώς επίσης και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των κοινών αγαθών.

Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώνονται στην πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας πενταμελούς Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, καθώς θεωρούν ότι εάν εγκριθούν οι εισηγήσεις της Διυπουργικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση και κατακερματισμό του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως ακριβώς έγινε στο παρελθόν και με τα όρια της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Natura 2000.

Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στρέφεται ενάντια στα κοινά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 6700 πολίτες έχουν υπογράψει το διαδικτυακό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την προστασία και ανακήρυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Συγκεκριμένα, στις 19 Νοεμβρίου 2015, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη συμπερίληψη στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα μόνο της κρατικής δασικής και χαλίτικης γης και την εξαίρεση όλων των ιδιωτικών περιουσιών που βρίσκονται εντός της προτεινόμενης Περιοχής Προστασίας της Φύσης Natura 2000 από αυτό.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να υποβληθεί προς ψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο η αλλαγή των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών, που θα δρομολογήσει την οικοδόμηση στην περιοχή, μέσα από τον καταρτισμό ενός νέου Τοπικού Σχεδίου που θα αναλάβει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς επίσης και η επαναξιολόγηση όλων των προηγούμενων αποφάσεων των Υπουργικών Συμβουλίων από το 2005 και μετά.

Παρών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ο οποίος είπε πως ο Υπουργός Γεωργίας ήρθε στην Επιτροπή και μας παρουσίασε το γενικό στρατηγικό σχέδιο χωρίς να μας μιλήσει για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί. Μας ενημέρωσε, σημείωσε, ότι θα υπάρχει μια Διυπουργική Επιτροπή, όπως και έγινε, στην οποία θα παρουσίαζε το σχέδιο. Εκτός από το σχέδιο όμως, συμπλήρωσε, ελήφθησαν και αποφάσεις που η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής δεν γνωρίζει.

“Γνωρίζουμε όσα γράφονται στις εφημερίδες και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Σε πρώτη φάση μίλησα με τον Υπουργό Γεωργίας και του ζήτησα να μην πάρει την Δευτέρα τις εισηγήσεις που έχουν παρθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις. Μου είπε ότι δεν θα το πάρει την Δευτέρα, εν αναμονή της ενημέρωσης που πρέπει να τύχει η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία πιθανότερο να συγκληθεί έκτακτα στις 4-5 Ιανουαρίου προκειμένου ο Υπουργός να μας ενημερώσει για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί κι όχι να μας λέει το στρατηγικό σχέδιο.

Να ευχαριστήσω τον Υπουργό Γεωργίας, συνέχισε, που αποδέχτηκε την παράκληση μου να μην πάρει την Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση των αποφάσεων και αναμένουμε και εμείς στην έκτακτη συνεδρία που θα έχει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο Υπουργός να μας παρουσιάσει και γραπτές τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για να ακούσει και την επίσημη τοποθεσία των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, “δυστυχώς μας φέρνει πίσω στην δεκαετία του `90, όπου ο Ακάμας κινδύνευε από την αλόγιστη και αδηφάγο οικιστική ανάπτυξη με τα σχέδια μεγάλων επιχειρηματιών”.

Η απόφαση της Κυβέρνησης, είπε ο κ. Περδίκης, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλα έργα οικιστικά τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες και την Αρχιεπισκοπή, φίλους της Κυβέρνησης. Η αντίδραση των πολιτών είναι σήμερα μεγαλειώδης και αποδεικνύει ότι η κυπριακή κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί καταστροφή αυτού του μοναδικού βιότοπου για να εξυπηρετηθούν τα φίλια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ερωτηθείς ανέφερε, ότι “είναι πάρα πολύ γνωστό, ποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και η Αρχιεπισκοπή έχουν μέσα στο δάσος του Ακάμα περίκλειστες περιοχές, οι οποίες με την τελευταία απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής αντί να τους δοθεί η ευκαιρία για αποζημίωση ή ανταλλαγή γης , όπως είχε αποφασιστεί πριν πέντε χρόνια, ξανανοίγει πάλι το κεφάλαιο, να ξαναζητήσουν αυτές οι επιχειρήσεις άδεια για οικιστική ανάπτυξη μέσα στην καρδιά του Ακάμα. Αυτό είναι απαράδεκτο κι εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε, μιλάμε για πισωγύρισμα δεκαετίες πριν”, κατέληξε.

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στην κινητοποίηση δημιούργησαν και μια παράσταση με μια πίτα, την οποία ονόμασαν πίτα του Ακάμα. Φορώντας μάσκες με φωτογραφίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας και μεγαλοεπιχειρηματιών, μοίραζαν ο ένας στον άλλο κομμάτια από την πίτα, αφήνοντας τα πιο μικρά στις 11 κοινότητες και στον κόσμο γενικά.

Οι διαμαρτυρόμενοι, τέλος, πορεύθηκαν από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου προς τον κυκλοφοριακό κόμβο κοντά στην έξοδο του Προεδρικού, φωνάζοντας συνθήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top