ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέους στόχους στο Συνεργατισμό θέτει το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Νέους στόχους στο Συνεργατισμό θέτει το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Νέους στόχους για το λόγο εξόδων προς έσοδα, τον αριθμό του προσωπικού και των καταστημάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη νέα κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με €175 εκατομμύρια.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το αναθεωρημένο σχέδιο προνοεί ότι το προσωπικό του Συνεργατισμού θα ανέρχεται σε 2.720 άτομα μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στο προσωπικό θα ενσωματωθούν και τα 120 άτομα της Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογράφησης (ΣΕΜ). Από το 2017 και εντεύθεν ο αριθμός του προσωπικού στο Συνεργατισμό θα πρέπει να ανέρχεται σε 2.700 (2,580 του προηγούμενου σχεδίου και τα 120 άτομα του ΣΕΜ). Αυτό επιτρέπει στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα να προχωρεί σε σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης αναλόγως των αναγκών πρόσληψης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Το νέο σχέδιο προνοεί οροφή στο λόγο κόστους/εσόδων το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% για τα έτη 2016 και μετά. Ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος, αφού με βάση τα ετήσια αποτελέσματα η σχέση εξόδων ως προς τα έσοδα ήταν 51%.

Παράλληλα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα κεντροποίησης όλων των υπηρεσιών, όπως τη διαχείριση ρίσκου και ελέγχου, ενώ τα ΣΠΙ, που παραμένουν 18, θα διατηρήσουν μόνο τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες ήτοι την αποδοχή καταθέσεων και την παραχώρηση δανείων.

Ως προς τον αριθμό καταστημάτων, το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης προνοεί την περαιτέρω μείωσή τους κατά 50 μέχρι τα μέσα του 2017. Σημειώνεται ότι ο Συνεργατισμός προχώρησε ήδη στη μείωση των καταστημάτων στα 258 το 2015 όπως ήταν ο στόχος του προηγούμενο σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει μέχρι το 2018 να πωλήσει τις συμμετοχές της στις εμπορικές εργασίες των συνεργατικών εταιρειών, ειδικότερα στο ΣΟΠΑΖ, στην ΣΕΔΙΓΕΠ και στην Comarine. Η αξία των εμπορικών εργασιών αυτών έχει αποτιμηθεί στα €100 εκατομμύρια.

Κλείδωσε η συμμετοχή του κράτους στο 25%

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σημαντικό είναι ότι με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά και το διάταγμα που εξέδωσε ο ΥΠΟΙΚ, έχει οριστικοποιηθεί η μέγιστη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο 25%. Αυτό, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, σε συνδυασμό με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας με βάση τις οποίες ένας μέτοχος δεν μπορεί να διατηρεί πέραν του 30% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, δίνει στο κράτος σημαντικό ρόλο στο Συνεργατισμό για τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με την έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής για την πορεία του Συνεργατισμού, πηγές από το ΥΠΟΙΚ υπενθύμισαν ότι είχαν κατατεθεί δύο ετήσιες εκθέσεις της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στο Συνεργατισμό, αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ αξιωματούχοι της μονάδας να τις αναλύσουν στην Επιτροπή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top