Νέο πλήγμα στη ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχτηκε πυρά έχοντας αποπλεύσει από λιμάνι του Ιράν

Νέο πλήγμα στη ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχτηκε πυρά έχοντας αποπλεύσει από λιμάνι του Ιράν

Εμπορικό πλοίο που είχε αποπλεύσει από ιρανικό λιμάνι δέχθηκε πυρά την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σταματήσει την πορεία του στη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO). Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα, πλοίο ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας, είχε χτυπηθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα 15 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από τις ακτές του Ομάν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της βρετανικής υπηρεσίας, ο πλοίαρχος του εμπορικού πλοίου που κατευθυνόταν προς τα ανοιχτά του Ιράν ανέφερε ότι το σκάφος «δέχθηκε πυρά και πλέον έχει ακινητοποιηθεί στο νερό». Όπως επισημαίνεται, «το πλήρωμα είναι ασφαλές και έχουν εντοπιστεί όλα τα μέλη του», ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο πλοίο.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου οκτώ ναυτικά μίλια δυτικά των ιρανικών ακτών, σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της αυξημένης ναυτικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των δραστών ή τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ οι αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης. Το συμβάν εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η ένταση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο ναυτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την Τεχεράνη, η οποία τον χαρακτηρίζει παραβίαση της εκεχειρίας που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί, ενώ τα περιστατικά στη θάλασσα αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Είναι ώρα να σφυρηλατήσουμε μια ολοένα στενότερη σχέση ΕΕ-Δ. Βαλκανίων

ΠτΔ: Είναι ώρα να σφυρηλατήσουμε μια ολοένα στενότερη σχέση ΕΕ-Δ. Βαλκανίων

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μετατρέψουμε την υπάρχουσα δυναμική σε απτή πρόοδο που θα δημιουργήσει μια ακόμη στενότερη σχέση μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την Παρασκευή, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στο Μαυροβούνιο.

BEST OF TOTHEMAONLINE