Τι συμβαίνει με τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων; Πόσο επηρεάστηκαν από την κρίση στη Μέση Ανατολή – Ο «παράγοντας» Ισραήλ

Τι συμβαίνει με τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων; Πόσο επηρεάστηκαν από την κρίση στη Μέση Ανατολή – Ο «παράγοντας» Ισραήλ

Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους εμπλεκόμενους να τηρούν «στάση αναμονής» εν μέσω αβεβαιότητας.

Όλες οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου και το μέγεθος του ενδιαφέροντος για αγορές μετά τη λήξη του.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, υπάρχει στασιμότητα για μεγάλες επενδύσεις δηλαδή σε μεγάλα τεμάχια γης.

«Το ενδιαφέρον είναι εκεί, αλλά υπάρχει στασιμότητα στις αγορές» σημείωσε, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως το Ισραήλ. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, λόγω του πολέμου, δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο τόσο εύκολα, δεν υπάρχουν πτήσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον και τις αγορές από Κύπριους συνεχίζει κανονικά αλλά για μικρότερα ακίνητα, όπως διαμερίσματα ή και οικίες μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι γενικά δεν είχαμε τόσο πολύ ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες ούτε πριν τον πόλεμο και ούτε τώρα και ούτε αναμένεται να υπάρξει στο σύντομο μέλλον.

Πώς επηρεάστηκαν οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, δεν έχει καταγραφεί η οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση στις τιμές από την ημέρα έναρξης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει μια στασιμότητα και στις τιμές. Βασικά, είμαστε στην αναμονή τώρα», σχολίασε.

Κληθείς να προβεί σε πρόβλεψη για το μέλλον των τιμών, σημείωσε πως «εξαρτάται από το πόσο καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος. Όσο υπάρχει πόλεμος, θα υπάρχει στασιμότητα. Αλλά θεωρώ ότι μετά την λήξη του πόλεμου, αν όλα πάνε καλά χωρίς η Κύπρος να έχει εμπλακεί στον πόλεμο, το ενδιαφέρον θα ενταθεί από τη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρα από το Ισραήλ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι η πιο ασφαλής χώρα της περιοχής».

Τι συμβαίνει με τα ενοίκια – Ο μεγάλος «κίνδυνος»

Η στασιμότητα στην αγορά ακινήτων φέρνει και σταθεροποίηση των ενοικίων.

«Δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο. Παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, όπως ήταν και πριν», ανέφερε.

Τόνισε όμως πως όταν τελειώσει ο πόλεμος και υπάρξει ένα κύμα νέο κύμα αγορών από ξένους επενδυτές, όπως και στην περίπτωση με τον πόλεμο της Ουκρανίας, ίσως να οδηγηθούμε σε νέα άνοδο των ενοικίων. «Σε συνδυασμό με την αύξηση των καυσίμων και την ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους Κύπριους που θέλουν να νοικιάσουν», υπέδειξε.

Πάντως, καταλήγωντας, σημείωσε ότι δεν παρατήρησε «φυγή» επενδυτών λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Δικηγόρος Σάντυ: Ετσι κατέληξαν τα έγγραφα στον Δρουσιώτη - Ζητά να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των sms - Βίντεο

Δικηγόρος Σάντυ: Ετσι κατέληξαν τα έγγραφα στον Δρουσιώτη - Ζητά να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των sms - Βίντεο

Ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, που εκπροσωπεί τη λεγόμενη «Σάντυ», μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» για τις καταγγελίες που δημοσιοποίησε ο Μακάριος Δρουσιώτης, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το υλικό και τους χειρισμούς της υπόθεσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE