Εξομαλύνονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Εξομαλύνονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Ένα βήμα προς την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων έκαναν Τουρκία και Ισραήλ, που από το 2010 αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό σκάφος Μαβί Μαρμαρά.

Την Πέμπτη, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν βρει κάποια σημεία «συνεννόησης» για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

«Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο», είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ένας Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «συγκεκριμένη και θετική πρόοδος». Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η πρόοδος αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν και η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος πάντως δεν επιβεβαίωσε αυτήν την τελευταία πληροφορία. «Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα ονόματα. Αν το Ισραήλ προβάλει ένα τέτοιο αίτημα, θα το συζητήσουμε», είπε.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE