ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν:«Γλύψιμο στους Αμερικάνους» η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Πούτιν:«Γλύψιμο στους Αμερικάνους» η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια "εχθρική ενέργεια" και δεν καταλαβαίνει γιατί η Τουρκία το έκανε αυτό. "Τί πέτυχαν με αυτό; Ίσως πίστευαν ότι θα φεύγαμε από εκεί (τη Συρία). Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα"

Πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. 

«Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη σημερινή τουρκική ηγεσία» όπως τόνισε, ενώ επιλέγοντας βαριές εκφράσεις πρόσθεσε «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια "εχθρική ενέργεια" και δεν καταλαβαίνει γιατί η Τουρκία το έκανε αυτό. "Τί πέτυχαν με αυτό; Ίσως πίστευαν ότι θα φεύγαμε από εκεί (τη Συρία). Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα"

Σχετικά με τις ρωσική επέμβαση στη Συρία είπε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση εκεί γιατί η Μόσχα διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να "πλήξουν οποιονδήποτε" χιλιάδες χιλιόμετρα εκτός των ρωσικών συνόρων.

Επισήμανε επιπλέον, ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία και όπως είπε δεν υπάρχει τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, εκτός από μια πολιτική λύση.

«Η Μόσχα υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να προετοιμάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία», προσθέτοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι αποδεκτό στο σύνολό του.

Η Ρωσία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο μόλις τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είπε ο Ρώσος πρόεδρος. 

Και συνέχισε λέγοντας «μόλις καταλήξουμε στους μηχανισμούς που με αξιόπιστο τρόπο θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών μας, θα άρουμε όλους τους περιορισμούς. Αυτό γίνεται κατ’ αρχήν σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους εταίρους μας». 

«Η απαγόρευση των απευθείας πτήσεων προς την Αίγυπτο, που επιβλήθηκε όταν η Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συντριβή επιβατικού της αεροσκάφους πάνω από το Σινά στις 31 Οκτωβρίου οφειλόταν σε βόμβα, δεν σημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή κυβέρνηση». 

Σε σχέση με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έχει προσωπικό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο εκτελεί ορισμένα στρατιωτικά καθήκοντα, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τακτικά στρατεύματα.

«Ουδέποτε είπαμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί που εκτελούν ορισμένα καθήκοντα μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εκεί ρωσικές (τακτικές) δυνάμεις, αντιληφθείτε τη διαφορά». 

Τέλος, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πείσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη χώρα αυτή. Δήλωσε επίσης ότι περιμένει πως οι εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία θα επιδεινωθούν, αλλά ότι η Μόσχα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο για την εμπορική του συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top