«Να μη γίνει μια "ξερή φωτογραφία" στον τοίχο»: Ο νεαρός Χρίστος ξανασυστήνει τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη στα παιδιά

«Να μη γίνει μια "ξερή φωτογραφία" στον τοίχο»: Ο νεαρός Χρίστος ξανασυστήνει τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη στα παιδιά

14 Μαρτίου 1957: Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το γελαστό παιδί με την πένα και το όπλο, ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της αθανασίας. 69 χρόνια μετά, ένας άλλος νέος, ο Χρίστος Οικονομίδης, αρνείται να αφήσει τη μορφή του ήρωα να γίνει απλώς μια «ξερή» φωτογραφία στον τοίχο της τάξης.

Σήμερα, ανήμερα της επετείου της θυσίας του νεαρότερου απαγχονισθέντος του αγώνα της ΕΟΚΑ, το ThemaOnline παρουσιάζει μια διαφορετική «κατάθεση ψυχής». Ο Χρίστος Οικονομίδης μιλά για το βιβλίο του με τίτλο «Ήρωες – Ευαγόρας Παλληκαρίδης», ένα έργο που φιλοδοξεί να συστήσει τον Βαγορή στις επόμενες γενιές, όχι ως έναν μακρινό μύθο, αλλά ως τον έφηβο ονειροπόλο που επέλεξε την αγχόνη αντί για μια συμβιβασμένη ζωή.

Η σιωπή της αγχόνης και το «χρέος» της πένας

Για τον Χρίστο, όλα ξεκίνησαν από εκείνη την παγωμένη σιωπή στα Φυλακισμένα Μνήματα. Η εμπειρία εκείνη, όπως εξομολογείται, δύσκολα περιγράφεται με λόγια, καθώς η σιωπή του χώρου μοιάζει να κουβαλά μέσα της τις τελευταίες σκέψεις ενός νέου ανθρώπου που γνώριζε τι τον περίμενε. Αυτή η επίσκεψη ήταν η θρυαλλίδα που γέννησε μέσα του ένα μείγμα συγκίνησης και ευθύνης.

Διαπιστώνοντας ένα σημαντικό κενό στην παιδική βιβλιογραφία, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, αποφάσισε να πάρει την «ανηφοριά» της συγγραφής. Στόχος του ήταν να καλύψει αυτό το κενό μέσα από μια ιστορία που μιλά στη γλώσσα των παιδιών, εξηγώντας τους ότι ο Παλληκαρίδης δεν ήταν μόνο ένας ήρωας της ιστορίας μας, αλλά ένας έφηβος που αγαπούσε την ποίηση και τα όνειρα. Αυτή η ανθρώπινη πλευρά του είναι που μπορεί να αγγίξει τους μικρούς αναγνώστες, αν ειπωθεί με ευαισθησία και απλότητα.

«Ο Ευαγόρας δεν συμβολίζει μόνο μια ιστορική στιγμή, αλλά αρχές όπως η αξιοπρέπεια και η ευθύνη. Αξίες διαχρονικές για έναν τόπο που συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες της κατοχής».

«Δεν θα άλλαζε ούτε στίχο το 2026»

Στην ερώτηση αν οι σημερινοί νέοι μπορούν να ταυτιστούν με έναν ήρωα του '55— ο Χρίστος είναι κατηγορηματικός. Πιστεύει πως η ταύτιση είναι εφικτή, αρκεί οι νέοι να γνωρίσουν τον άνθρωπο πίσω από την εικόνα. Αν ο Ευαγόρας παραμείνει μια φωτογραφία στον τοίχο, θα είναι πάντα μακριά μας. Αν όμως κατανοήσουμε τα ιδανικά που τον ενέπνευσαν, η μορφή του αποκτά ένα βαθύτερο νόημα για το παρόν και το μέλλον.

Μάλιστα, αν ο Ευαγόρας ζούσε σήμερα, το 2026, ο συγγραφέας πιστεύει ακράδαντα πως η πένα του θα παρέμενε η ίδια. Η δίψα για ελευθερία και η αγάπη για την πατρίδα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Για τον Χρίστο, ο όρος «ήρωας» δεν περιορίζεται στο παρελθόν, αλλά αφορά κάθε άνθρωπο που επιλέγει να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στις δυσκολίες και να υπερασπιστεί αξίες μεγαλύτερες από τον εαυτό του.

Το μήνυμα πίσω από το παραμύθι

Το βιβλίο «Ήρωες – Ευαγόρας Παλληκαρίδης» δεν είναι απλώς μια εξιστόρηση γεγονότων, αλλά ένα κάλεσμα σε αφύπνιση. Η ιστορία δεν είναι κάτι ξένο για εμάς, αλλά μια ζωντανή κληρονομιά που μας καλεί να σκεφτούμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Η θυσία του Παλληκαρίδη, όπως τονίζει ο συγγραφέας, δεν ζητά απλώς μνήμη, αλλά συνείδηση.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Χρίστος Οικονομίδης χρησιμοποιεί μια φράση που καθοδηγεί τον δικό του τρόπο σκέψης: «Τν πατρίδα οκ λάττω παραδώσω». Αν το έργο του καταφέρει έστω και λίγο να κρατήσει τη μνήμη ζωντανή, τότε ο σκοπός του έχει επιτευχθεί, ενώ ο συγγραφές με την φράση «έπεται συνέχεια» προμηνύει πως η πρωτοβουλία του αυτή θα έχει και επόμενα κεφάλαια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ελληνικό πλοίο δέχθηκε χτύπημα από πύραυλο ανοικτά του Νοβοροσίσκ - Βομβάρδισαν το νησί Χαργκ οι ΗΠΑ

LIVE: Ελληνικό πλοίο δέχθηκε χτύπημα από πύραυλο ανοικτά του Νοβοροσίσκ - Βομβάρδισαν το νησί Χαργκ οι ΗΠΑ

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση εισέρχεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ, το Ιράν και τις ΗΠΑ να συνεχίζουν τις επιθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σήκωσαν στον αέρα stealth βομβαρδιστικά Β-2, βομβαρδίζοντας το νησί Χαργκ, με την Τεχεράνη να απειλεί με αντίποινα, ενώ ελληνικό πλοίο δέχθηκε χτύπημα από πύραυλο ανοικτά του Νοβοροσίσκ. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE