Σουλτς: Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό

Σουλτς: Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό

Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη μίνι- Σύνοδο των οκτώ χωρών που υποστηρίζουν ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί σημάδι «διχασμού» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα για να δείξει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εκεί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE