Αστυνομικοί σε «ασυλία» μετά την αφυπηρέτηση; Τι συζήτησε η Επιτροπή Νομικών προκαλώντας αντιδράσεις!

Αστυνομικοί σε «ασυλία» μετά την αφυπηρέτηση; Τι συζήτησε η Επιτροπή Νομικών προκαλώντας αντιδράσεις!

Την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε επί της αρχής την τροποποίηση της διαδικασίας που αφορά στις πειθαρχικές διώξεις μελών της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, αντίστοιχα, στην περίπτωση που αυτά αποβάλουν την ιδιότητά τους κατά τη διάρκεια πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας «Ισότητα», εξήγησε ότι υποβλήθηκαν δύο εισηγήσεις. Όπως είπε, η πρώτη εισήγηση ήταν να μην ξεκινά πειθαρχική διαδικασία όταν υπάρχει ποινική υπόθεση εναντίον αστυνομικού, ενώ η δεύτερη «ήταν να μη σταματάει η πειθαρχική διαδικασία, μέχρι να πεθάνει ο αστυνομικός». 

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε χαρά επειδή οι Βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου, Άριστος Δαμιανού, Νίκος Τορναρίτης και Κωστής Ευσταθίου οι οποίοι είναι νομικοί, όπως σημείωσε, «ξεκαθάρισαν» τόσο στη Νομική Υπηρεσία όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στην Αστυνομία ότι δεν μπορεί κάποιος υπάλληλος όταν αφυπηρετήσει, να του επιβληθεί ποινή μετά από 2 ή 3 χρόνια, «αφού δεν θα έχει καμία συνέπεια». Επεσήμανε ότι αυτό είναι και σε αντίθεση με τις υποδείξεις της GRECO ότι πρέπει να εκδικάζονται γρήγορα οι πειθαρχικές διώξεις εναντίον αστυνομικών. «Ευτυχώς έκαναν δεύτερες σκέψεις στην Επιτροπή Νομικών και το δεύτερο σκέλος έχει προς το παρόν προσπεραστεί», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση σχετικά με την κατ’ άρθρον συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι η συντεχνία «Ισότητα» κατέθεσε τις εισηγήσεις της από την περασμένη εβδομάδα και ότι είναι θετική στο θέμα αυτό «φτάνει να υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις στον νόμο».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) αναφέρει ότι παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, προσθέτοντας ότι «επανέλαβε τη θέση του ότι τα μέλη του ανήκουν σε Πειθαρχημένο Σώμα και οφείλουν να συμμορφώνονται με τους Νόμους και τους Κανονισμούς, όπως και όλοι οι πολίτες, πλην όμως οι διαδικασίες εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων δεν πρέπει να χρονοτριβούν».

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, ο ΣΑΚ εισηγήθηκε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων και την έγκαιρη έκδοση αποφάσεων, πριν από την αφυπηρέτηση οποιουδήποτε μέλους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η παρατεταμένη εκκρεμότητα δημιουργεί αβεβαιότητα και πλήττει την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Βουλευτικές σε τεντωμένο σχοινί: Ρευστότητα, πολυκομματισμός και η μάχη μέχρι το νήμα-Πολιτικό σκηνικό σε διαρκή αναδιαμόρφωση

Βουλευτικές σε τεντωμένο σχοινί: Ρευστότητα, πολυκομματισμός και η μάχη μέχρι το νήμα-Πολιτικό σκηνικό σε διαρκή αναδιαμόρφωση

Η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου στην Κύπρος εξελίσσεται σε μια από τις πιο απρόβλεπτες των τελευταίων ετών. Το πολιτικό σύστημα δείχνει να μεταβαίνει σε μια νέα φάση, όπου η σταθερότητα των προηγούμενων δεκαετιών δίνει τη θέση της σε έντονη ρευστότητα και αυξημένο ανταγωνισμό.

BEST OF TOTHEMAONLINE