Στο «κόκκινο» το κυκλοφοριακό: «Κινδυνεύουμε με blackout» - Στα σκαριά ο 3ος παράλληλος αυτοκινητόδρομος στη Λεμεσό

Στο «κόκκινο» το κυκλοφοριακό: «Κινδυνεύουμε με blackout» - Στα σκαριά ο 3ος παράλληλος αυτοκινητόδρομος στη Λεμεσό

Με σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο «κυκλοφοριακού blackout» στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης έθεσε το ζήτημα της συμφόρησης στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», υπογράμμισε ότι χωρίς άμεσα και τολμηρά μέτρα, η κατάσταση στους δρόμους –ιδίως της Λεμεσού– θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη Λεμεσό εγγράφονται ετησίως περίπου 13.000 νέα οχήματα, χωρίς να καταγράφεται αντίστοιχος αριθμός αποσύρσεων. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής επιβάρυνση του ίδιου οδικού δικτύου με εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον διαδρομές κάθε χρόνο. «Επί δέκα χρόνια προστίθενται διαδρομές πάνω στο ίδιο υφιστάμενο δίκτυο. Είναι φυσικό να φτάνουμε στο σημερινό κομφούζιο», σημείωσε, τονίζοντας ότι η συμφόρηση δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο αλλά σωρευτικό αποτέλεσμα μιας δεκαετίας.

Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης προώθησης νέων οδικών έργων, ακόμη και όταν αυτά συναντούν τοπικές αντιδράσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ακύρωση της επέκτασης της οδού Φυτωρίου προς τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού, επισημαίνοντας ότι, παρά την ικανοποίηση αιτημάτων κατοίκων, η πόλη στερήθηκε μια κρίσιμη επιπλέον έξοδο αποσυμφόρησης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Βόρειος Παρακαμπτήριος Λεμεσού, καθώς και σε σειρά άλλων έργων που προγραμματίζονται σε ορίζοντα εικοσαετίας, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον λεγόμενο «Τρίτο Παράλληλο» αυτοκινητόδρομο βόρεια της πόλης, ένα έργο στρατηγικής σημασίας που –όπως ανέφερε– θα αποσυμφορήσει τον υφιστάμενο άξονα και θα ενισχύσει τη σύνδεση με τις ορεινές περιοχές.

«Τα οδικά έργα δεν είναι για αύριο. Θέλουν προγραμματισμό 20ετίας. Τα κάνουμε και για τα παιδιά μας», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός των υποδομών απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική και πολιτική βούληση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη κινητικότητα των επόμενων γενεών.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE