Μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έγνοιες για την πορεία του Κυπριακού, την ίδια προσέγγιση όσον αφορά την ποιότητα της λύσης και την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρους, η οποία καλωσόρισε “με όλη τη δύναμη της ψυχής μου”, όπως είπε, την πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών για συνασπισμό δυνάμεων της αντιπολίτευσης με όμοιες ή συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρόταση που σήμερα παρουσίασε και στην κ. Θεοχάρους θα στείλει τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Ένας τέτοιος συνασπισμός δυνάμεων που δεν θα ηγείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, πρόσθεσε και να καταστεί ο πρωταγωνιστής των πολιτικών δεδομένων και εξέφρασε ετοιμότητα για την ανάπτυξη συμμαχιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κ. Θεοχάρους μίλησε για τραγικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Κύπρος και κινδυνεύει. Παρ` όλο που θα καλωσόριζε, θα στήριζε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, είπε, φαίνεται ότι αυτό το δεδομένο δεν μοιάζει πιθανό στις προσεχείς εξελίξεις. Καλωσόρισε την πρόταση Λιλλήκα για τη συνένωση των δυνάμεων που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου και δηλώνει παρούσα, συνέχισε, σε αυτή την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, μετώπου δυνάμεων που θα σταθούν ανάχωμα στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της σε ένα υβριδιακό μόρφωμα που θα θέσει σε κίνδυνο την παρουσία του Ελληνισμού στον τόπο μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα που επιδιώκει να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια του νησιού, όπως και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ερωτηθείσα από ποια θέση δηλώνει παρούσα σε αυτή την προσπάθεια, απάντησε ως επικεφαλής του κινήματος “Αλληλεγγύη”, η επίσημη ανακοίνωση του οποίου θα γίνει σύντομα.
Ερωτηθέντες εάν είναι εφικτή η δημιουργία του συνασπισμού με τη συμμετοχή κομμάτων στο κέντρο, η κ. Θεοχάρους είπε ότι ένας συνασπισμός αυτών που ανησυχούν για το μέλλον της πατρίδας μας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν απ` έξω, ούτε κομματικά σύνολα, ούτε ομάδες ανθρώπων. Η αγωνία για να κρατήσουμε τον τόπο μας και να έχουμε μια δίκαιη λύση είναι κοινή, πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για απαίτηση της κοινωνίας ειδικά αν κάποιος μιλήσει – όπως είπε - με κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή τους πρόσφυγες, ώστε να αναχαιτίσουμε τις εξελίξεις και να τροχοδρομήσουμε προς μια δίκαιη λύση “και θέλω να τονίσω τον όρο δίκαιη, που εξαλείφθηκε τελευταία από τις τοποθετήσεις και την περιγραφή κάποιων άλλων”. Είναι δύσκολο να αρνηθούν κάποιοι σε μια νέα δυναμική που θα τερματίσει το δίπολο και το μονοπωλιακό λόγο στο Κυπριακό προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πρόσθεσε λέγοντας ότι με την πάροδο του χρόνου ωριμάζουν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός.
Ενώ υπάρχει αυτή η πρόταση, φαίνεται πως φυλλορροεί και εμφανίζεται ως μοναδική λύση η συνεχής υποχώρηση της ε/κ πλευράς και επιβολή των τ/κ θέσεων, ανέφερε η κ. Θεοχάρους μιλώντας και αυτή για ανάγκη να σταθούν ανάχωμα.
Ερωτηθέντες εάν στη συνάντηση συζήτησαν και το θέμα των Βουλευτικών, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι το άφησαν για το μέλλον και ο Γιώργος Λιλλήκας υπενθύμισε τη θέση της Συμμαχίας Πολιτών για κοινό ψηφοδέλτιο, αναφέροντας ότι σημασία έχει να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία του συνασπισμού και “υπάρχει χρόνος για όλα τα υπόλοιπα”.
Όταν ο κ. Γιούνγκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν, δηλώνει τόσες φορές πως θα έχουμε λύση το πρώτο εξάμηνο του 2016 “κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη θέση” και όταν οι Τούρκοι, που ποτέ δεν μπλοφάρουν, μας λένε το ίδιο πράγμα και τοποθετούν και τις δικές τους θέσεις ως η έσχατη υποχώρηση, “κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε αυτόν τον τόπο”, ανέφερε η κ. Θεοχάρους, “ούτε να είμαστε ως οι μωρές παρθένες εκ του νυμφώνος”.
Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του μέλους του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη ότι την κατατάσσει στις αντιομοσπονδιακές δυνάμεις, η κ. Θεοχάρους είπε ότι είναι πολύ εύκολο να βάζεις ταμπέλες, αλλά δυσκολότερο να ακούει ο ένας τον άλλο. Δεν την ενδιαφέρει, είπε, η διοικητική δομή του κράτους, φτάνει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και του τελευταίου πολίτη σε κάθε τετραγωνική ίντσα αυτού του νησιού. Αντί να ξεκινούμε από δω, τις θεμελιακές αξίες, ξεκινούμε ανάποδα, ανέφερε λέγοντας ότι δεν την ενδιαφέρει που την κατατάσσουν αλλά “αυτός ο λαός ότι αγωνίζομαι να μην στερηθεί κανένας Κύπριος κανένα δικαίωμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μην αποκλειστεί από κάποια περιοχή του νησιού μας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις