Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγάλο αγκάθι στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-κουαρτέτου.
Στο Χίλτον ξεκίνησε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης, η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών και φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις «κολλάνε» στο επίμαχο θέμα. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να μετατεθεί για την πρώτη αξιολόγηση. «Θα δούμε, το συζητάμε» έλεγαν κορυφαίοι υπουργοί.
Από το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει συνολική παράταση στις διαπραγματεύσεις λόγω της εκκρεμότητας στα «κόκκινα» δάνεια.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε distress funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά, όπως διαμηνύουν υπουργοί, είναι ότι συζητά μόνο την διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και αποκλείει κατηγορηματικά την πώληση δανείων νοικοκυριών ή ΜμΕ.
Οι δανειστές ωστόσο επιμένουν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς βρίσκεται ο τρόπος διαχείρισης, ο ρόλος των ειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης, αλλά και το εάν και ποια δάνεια θα πουληθούν σε distress funds.
Ο χρόνος ωστόσο πιέζει καθώς το κουαρτέτο αποχωρεί αύριο Παρασκευή από την Αθήνα και το deadline είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου και να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ.ευρώ.
Επίσης, στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.
Συμφωνία δεν υπήρξε ακόμη και για το υπό σύσταση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το κουαρτέτο. Οι εκπρόσωποι των θεσμών συνάντησαν το πρωί τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Τρύφωνα Αλεξιάδη όπου συμφωνήθηκαν τα θέματα που αφορούν ΓΓΔΕ και λαθρεμπόριο.
Συμφωνία πάντως υπήρξε στο θέμα του ΑΔΜΗΕ όπου συμφωνείται να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία το Δημόσιο θα κρατήσει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου σε ιδιώτες επενδυτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις