Η πρόβλεψή του είναι ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία στα άλλα πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τότε θα υπάρξει διέξοδος και στο θέμα των εγγυήσεων.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας παραμένει ανοιχτό, αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία. Για τα δημοσιεύματα σχετικά με συμφωνία για τον πληθυσμό της Κύπρου 1 προς 4, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να βάλει φρουρούς στα υπνοδωμάτια του καθενός, ωστόσο είπε ότι η ε/κ πλευρά το θέτει για τον πληθυσμό που μπορεί να έρθει από την Τουρκία ή την Ελλάδα.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας παραμένει ανοιχτό. "Δεν υπάρχει συμβιβασμός σε αυτό αλλά το βλέπω ως ένα ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία". Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία δεν ισχύουν οι συμφωνίες που έγιναν στα επιμέρους ζητήματα και πως πρέπει όλα τα επιμέρους ζητήματα να συμφωνηθούν για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. "Αυτό ασφαλώς δεν είναι εύκολο αλλά δεν υπάρχει και άλλος τρόπος. Γι αυτό και σε μια συγκεκριμένη φάση, όπως με την εκλογή του Πάπα, θα κλείσουν οι πόρτες και δεν θα ανοίξουν μέχρι να βγει λευκός καπνός. Θα χρειαστούμε και εμείς μια τέτοια περίοδο. Στην πραγματικότητα εγώ πιστεύω ότι πλησιάζουμε σε αυτή την περίοδο. Ο αξιότιμος Ε/κ ηγέτης ακόμη δεν το βλέπει κοντά αυτό αλλά θα έρθει", είπε ο κ. Ακιντζί.
Ανέφερε ακόμη ότι ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις αποδέχτηκαν και την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 καθώς και τις συγκλίσεις που είχαν συμφωνηθεί από προηγουμένως. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται έξι κεφάλαια και μέχρι στιγμής στα τρία κεφάλαια - της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της ΕΕ - υπάρχουν μεγάλες συγκλίσεις σε προχωρημένη φάση. "Αν καταφέρουμε να υπάρξει συμβιβασμός και στα άλλα τρία κεφάλαια σε σύντομο διάστημα πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό", δήλωσε.
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα στον Τύπο ότι υπήρξε συμφωνία ο πληθυσμός του νέου κράτους να είναι 4 προς 1, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: "Πώς θα καταφέρω εγώ να σταθεροποιήσω τον πληθυσμό των Τ/κ και των Ε/κ σε 1 προς 4; Μήπως θα βάλω στο υπνοδωμάτιο του καθενός φρουρούς; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Αλλά τι κρίμα, εμφανίστηκε τέτοια είδηση. Υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτές τις ειδήσεις", είπε ο Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που το δέχτηκαν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι πως όποιος είναι στην Κύπρο και είναι αυτή τη στιγμή “πολίτης” της “ΤΔΒΚ” θα είναι και πολίτης της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και πολίτης της ΕΕ. Αναφερόμενος στο αίτημα της ε/κ πλευράς, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχουν προτάσεις για να μην αλλάξει ο πληθυσμός του νησιού με πληθυσμό που θα έρθει από την Τουρκία ή την Ελλάδα. "Το 4 προς 1 από εδώ πηγάζει. Αλλά και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Για τον πληθυσμό της Κύπρου δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καν", είπε ο Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι ηγέτες των δύο πλευρών να παρέμβουν στο ποιος και πόσα παιδιά θα κάνει και ούτε και είναι δημοκρατικό.
Για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα υπάρχουν καντόνια, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν θα υπάρχουν καντόνια αλλά θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές περιφέρειες. Ωστόσο, είπε ότι μπορεί να υπάρξουν προτάσεις για ειδικές περιοχές, ενώ είπε ότι έχει συζητηθεί από πλευράς Ε/κ η περιοχή της Καρπασίας και από πλευράς Τ/κ οι περιοχές της Λεύκας και της Μεσαορίας. "Πολύ πιθανόν να ξανασυζητήσουμε το θέμα των ειδικών περιοχών αλλά δεν θα χαλάσει την ολότητα της περιοχής και δεν θα υπάρχει εκεί ε/κ διοίκηση ή τ/κ διοίκηση. Όταν λέτε καντόνι είναι σαν να υπάρχει μια περιοχή στο βόρειο τμήμα το οποίο θα διοικεί η ε/κ πλευρά. Ή ότι μια περιοχή στο νότιο μέρος θα διοικείται από την τ/κ πλευρά. Όχι. Στο βορρά θα διοικούμε εμείς ως πολιτεία και στον νότο εκείνοι. Επομένως καντόνια δεν θα υπάρχουν", ανέφερε.
Σε ερώτηση πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των Τ/κ και ότι δεν θα επαναληφθούν τα γεγονότα του 1963, ο Τ/κ ηγέτης είπε: "Αναμφίβολα γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια δεν θα διασφαλιστεί μόνο με λόγια", λέγοντας ότι η προσέγγιση "γίναμε μέλος της ΕΕ" και "ας διασφαλίσει την ασφάλεια το Συμβούλιο Ασφαλείας" δεν ικανοποιεί τους Τ/κ. Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι Τ/κ ήταν διασκορπισμένοι σε ολόκληρο το νησί, ενώ τώρα για πρώτη φορά θα υπάρχει διζωνική ομοσπονδία. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν ικανοποιεί τους Τ/κ και ζητούν τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. "Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Ε/κ συνομιλητές μας. Τους λέμε καταλαβαίνουμε ότι αισθάνεστε απειλή, αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε κι εσείς την ανησυχία των Τ/κ για την ασφάλειά τους. Μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος γι αυτό; Μπορεί. Προβλέπω πως αν υπάρξει διέξοδος στα άλλα πέντε κεφάλαια και υπάρξουν φόρμουλες στο θέμα της διζωνικότητας που να μας ικανοποιεί, τότε θα υπάρξει διέξοδος και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων", ανέφερε.
Για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ήταν η αιτία για ένταση. "Όταν η ε/κ πλευρά άρχισε τις γεωτρήσεις, από την Τουρκία πήγε το πλοίο Μπαρμπαρός με συνοδεία πολεμικού πλοίου", είπε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι ένα σενάριο που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές είναι να λυθεί το Κυπριακό, να ενωθεί αυτό το φυσικό αέριο με το φυσικό αέριο του Ισραήλ και μέσω της Κύπρου να πάει στην Τουρκία για τις ανάγκες της Τουρκίας ή για να μεταφερθεί από την Τουρκία στην Ευρώπη. "Είναι το πιο λογικό, το πιο φτηνό και το πιο κοντινό σενάριο. Για να το δει κανείς αυτό δεν χρειάζεται να είναι και σπουδαίος φιλόσοφος. Υπάρχει μια τέτοια δυναμική στα χέρια μας", πρόσθεσε.
Η λύση του Κυπριακού θα φέρει μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, ανέφερε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι αυτό το λένε και οι εκθέσεις των ειδικών.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμη ότι και στην ε/κ πλευρά υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν λύση, λέγοντας ότι από τους πιο φανατικούς είναι τα κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολογοι. "Λυπάμαι αλλά οι Οικολόγοι είναι από τους πιο φανατικούς εκεί", είπε, προσθέτοντας ότι συμπεριφέρονται σαν να έρχεται η καταστροφή σε περίπτωση λύσης. "Αυτοί εκτοξεύουν κατηγορίες πιο προχωρημένες και από αυτές του Ντενκτάς αλλά εμείς έχουμε συνηθίσει. Φανατικοί υπάρχουν παντού. Το σημαντικό είναι η πλειοψηφία να είναι λογική", είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν κατάφεραν να εντάξουν το ψευδοκράτος εντός της διεθνούς κοινότητας. "Δεν μας αναγνωρίζει κανένας πλην της Τουρκίας. Και για να είμαι ειλικρινής πρέπει να παραδεχτώ το εξής. Ακόμη και αν η Τουρκία λέει 'τους αναγνώρισα' δεν κατάφερε πλήρως να εκπληρώσει αυτά που χρειάζονται για την αναγνώριση. Κι αν η νότια Κύπρος λέει δεν τους αναγνώρισα δεν κατάφερε να εκπληρώσει πλήρως αυτά που χρειάζονται για την αναγνώριση. Αυτή είναι η πικρή μας αλήθεια", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στους αθλητικούς αγώνες καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες από την Τουρκία δεν μπορούν καν να διεξάγουν φιλικό παιχνίδι με ομάδες Τ/κ επειδή θα παραβιάσουν τους αγώνες της FIFA. "Αλλά στον νότο είναι υποχρεωμένες να πάνε, όπως έγινε με την Τράμπσονσπορ και την Φενέρμπαχτσε και άλλες ομάδες", είπε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας πως στον αγώνα υψώνεται και "η σημαία του κράτους που δεν αναγνωρίζεται", "ακούγεται και ο εθνικός ύμνος ο οποίος δεν είναι κυπριακός αλλά ελληνικός". "Όπως εμείς χρησιμοποιούμε τον τουρκικό ύμνο αυτοί χρησιμοποιούν τον ελληνικό, παρόλο που είναι μια χώρα ανεξάρτητη αναγνωρισμένη διεθνώς".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις