Επανέρχεται ο Γαβριήλ: Επί σκοπού η αντίδραση στα έργα του - «Μιλάμε για ένα κλίμα τρομοκρατίας»
16.12.2025 - 10:08
Ο ζωγράφος Γιώργος Γαβριήλ υποστήριξε ότι οι έντονες αντιδράσεις για τα έργα του δεν είναι τυχαίες, αλλά γίνονται «επί σκοπού», με στόχο να καλλιεργηθεί δημόσια αγανάκτηση και να ανοίξει η συζήτηση για περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ανέφερε πως το κλίμα αυτό επηρεάζει άμεσα τους δημιουργούς, που καταλήγουν να «σκέφτονται διπλά και τριπλά» πριν εκφραστούν, γεγονός που, κατά τον ίδιο, πλήττει τη δημιουργική ελευθερία.
Ο καλλιτέχνης τόνισε ότι τα έργα του ανήκουν στον χώρο του φανταστικού, δημιουργούνται στο προσωπικό του εργαστήρι και παρουσιάζονται σε ιδιωτικούς χώρους. «Δεν τα εξέθεσα σε εκκλησία ή σε δημόσια πλατεία», σημείωσε, προσθέτοντας πως όποιος διαφωνεί μπορεί να τα κρίνει ή να μην τα δει, όχι όμως να τα απαγορεύσει. Παράλληλα, έκανε λόγο για fake news και αλλοίωση της δουλειάς του, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το φαινόμενο «Εικόνες υπό αστυνομική προστασία», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για ένα κλίμα τρομοκρατίας».
Αναφερόμενος στη θρησκεία, ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει να προσβάλει τους πιστούς, εξηγώντας πως μέσα από τα έργα του αναδεικνύει κοινωνικές αντιφάσεις: «Απορρίπτουμε την απεικόνιση, αλλά πράττουμε τα ίδια».
Τέλος, συνέδεσε τις αντιδράσεις και με πολιτικές σκοπιμότητες, εκτιμώντας ότι ενόψει εκλογών η υπόθεση αξιοποιείται για λόγους πολιτικού ανταγωνισμού.
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκότρυπης συμμετείχε σε κοινή βιντεοκλήση μέσω Zoom με τον πρώην διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, και έναν δήθεν Ρουμάνο επενδυτή, ο οποίος φέρεται να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.