Οι «Σωματοφύλακες» των Τραπεζών και ο νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης

Οι «Σωματοφύλακες» των Τραπεζών και ο νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης

Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών πήρε μια πιο… λογοτεχνική τροπή τα τελευταία 24ωρα, καθώς το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του, Στέφανος Στεφάνου, επέλεξαν να ντύσουν την κριτική τους με αναφορές στους «τέσσερις σωματοφύλακες». Το ποιοι παίζουν Άθω, Πόρθο, Άραμη και Ντ’ Αρτανιάν, το άφησαν στη φαντασία των πολιτών — αν και τα βλέμματα όσων παρακολουθούν την πολιτική επικαιρότητα έπεσαν αυτόματα προς ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και VOLT.

Ο κ. Στεφάνου, υπερασπιζόμενος την πρόταση νόμου για φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών, κατηγόρησε τα κόμματα αυτά ότι λειτουργούν «ως σωματοφύλακες των συμφερόντων των τραπεζών», υποστηρίζοντας ότι οι φόβοι περί αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος δεν ευσταθούν, αφού «η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο στη Λιθουανία χωρίς ενστάσεις».

Η αντεπίθεση Παπαδόπουλου

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές, επιστρέφοντας το βέλος με ισχυρισμούς ότι το ΑΚΕΛ «συνεργάζεται άψογα με το ΕΛΑΜ στα οικονομικά» και ότι η επιμονή του στην πρόταση για τα υπερκέρδη ίσως εξυπηρετεί περισσότερο πολιτικές αφηγήσεις παρά ουσιαστικές λύσεις. Με άλλα λόγια, αν οι «σωματοφύλακες» είναι άλλοι, το ΑΚΕΛ κατηγορείται ότι παίζει τον ρόλο του… σκηνοθέτη.

Η ΔΗΠΑ κουνά το δάχτυλο

Σε αυστηρό αλλά μετρημένο τόνο, η ΔΗΠΑ υπενθύμισε ότι δεν δέχεται «μαθήματα οικονομίας», αφήνοντας αιχμές ότι κάποιοι άλλοι είχαν πιο στενές σχέσεις με τραπεζίτες στο παρελθόν. Παράλληλα, κάλεσε σε νηφαλιότητα, τονίζοντας ότι η πολιτική «δεν είναι χώρος για επιπολαιότητες» — φράση που σε μια εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης ακούστηκε ως ο πιο ήρεμος (και ίσως ειρωνικά ψύχραιμος) σχολιασμός.

Η πολιτική συζήτηση για τα τραπεζικά υπερκέρδη έφτασε γρήγορα από τα δημοσιονομικά στα… λογοτεχνικά, με τους χαρακτηρισμούς περί σωματοφυλάκων να προσθέτουν χιούμορ, σε μια κατά τ’ άλλα ιδιαίτερα σοβαρή θεματολογία. Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει:

Ποιος τελικά προστατεύει ποιον και ποιος προστατεύει τον πολίτη;

Μέχρι να απαντηθεί αυτό, τα κόμματα θα συνεχίσουν να διασταυρώνουν ξίφη, τουλάχιστον λεκτικά. Και οι μόνοι πραγματικοί θεατές είναι οι πολίτες, που μάλλον θα χρειαστούν περισσότερο υπομονή παρά popcorn.

ΕΓ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ πριν το Υπουργικό - «Το 2026 θα συνεχίσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

ΠτΔ πριν το Υπουργικό - «Το 2026 θα συνεχίσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και το 2026 στο ίδιο πνεύμα για μεταρρυθμίσεις όπως και το 2025, με στόχο να εκσυγχρονίσει το κράτος του 1960, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την εναρκτήρια του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE