ΕΛΛΑΔΑ

«Γλιτώνει»(;) τα χειρότερα η Ελλάδα για τη Σένγκεν

«Γλιτώνει»(;) τα χειρότερα η Ελλάδα για τη Σένγκεν

Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα έκανε βήματα συμμόρφωσης και η αναστολή συμμετοχής δύσκολα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα. «Αδικο το blame game», τονίζει ο Μουζάλας. «Μας ζητούν να τους πνίξουμε;».

Η Ελλάδα αντεπιτέθηκε στις απειλές της ΕΕ για αναστολή συμμετοχής στη ζώνη του Σένγκεν, μεταδίδει το Reuters. «Δεν έχει ειπωθεί επίσημα αλλά υπάρχει πίεση», παραδέχεται ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας,σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times που αποκάλυψε το θέμα.

«Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… αυτό το blame game είναι άδικο». Ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει, όπως μεταδίδει το Reuters πως όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα στο μέσο της θάλασσας με 50 ή 70 πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξω».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η αναστολή συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν (με ενεργοποίηση τουάρθρου 26 έτσι ώστε οι Ελληνες πολίτες που θα φτάνουν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης με τις υπόλοιπες χώρες εκτός ζώνης) μπορεί να συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή. Η κρίσιμη ημερομηνία όμως είναι στα μέσα Δεκεμβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, μεταδίδει το Reuters, κάποιοι Ευρωπαίοι είπαν επίσης ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να δραστηριοποιείται τώρα για να εφαρμόσει τα μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και έτσι κοινό έδαφος κατά της Αθήνας δύσκολα θα διαμορφωθεί αυτή την εβδομάδα.

«Είναι ένα εργαλείο για να πιεστεί η Ελλάδα να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ», είπε υψηλόβαθμος διπλωμάτης. Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλο κράτος της ζώνης και οι μετανάστες δεν χρησιμοποιούν αεροπλάνα, το βασικό αντίκτυπο από την επιβολή ελέγχων στα διαβατήρια θα χτυπήσει τους Ελληνες και τους τουρίστες, που είναι σημαντικοί για την οικονομία της χώρας.

Άλλος διπλωμάτης σχολίασε στο Reuters: Η ελληνική θέση κινείται στην απαραίτητη κατεύθυνση. Ετσι μια συζήτηση αυτή την εβδομάδα για αναστολή συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν ίσως να μην είναι απαραίτητη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδέχονται την κριτική που γίνεται από την Αθήνα ότι άλλες χώρες έχουν αποτύχει να οργανώσουν τις δομές για να υποδεχτούν πρόσφυγες, αλλά λένε ότι η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που την οδήγησαν στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, μπορεί να κάνει περισσότερα. 

Ο Γ. Μουζάλας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ σε επιπλέον (εκτός προϋπολογισμού) κονδύλια για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταχώρηση των προσφύγων αλλά είπε πως με βάση τους ελληνικούς νόμους, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα. 

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Roivas είπε στο Reuters ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν κατανόηση με την Ελλάδα και πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν είναι χρήσιμη: «Το πρόβλημα είναι σίγουρα εκεί και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το λύσουμε. Αλλά το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top