“Ακόμα και μια μέρα ζωής είναι σημαντική και για τον ασθενή και για την οικογένεια του” δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου .
Ανοικτό ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει το θέμα των προβλημάτων που απασχολούν τους ασθενείς με καρκίνο και τους συγγενείς τους και πιθανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, μετά και τη νέα συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή την Τρίτη, η οποία ζήτησε τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, Υπουργείου Υγείας, Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και Ογκολογικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε να εξυπηρετείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το συμφέρον των ασθενών και των οικογενειών τους.
Η Επιτροπή θα αναμένει επίσης τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη βάση της μελέτης που έχει διενεργηθεί για παροχή ολοκληρωμένων ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο, η οποία τυγχάνει μελέτης από τις ιατρικές υπηρεσίες.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου διατύπωσε τη θέση ότι η συζήτηση για πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών και των συγγενών τους, πρέπει να επεκταθεί πέρα από το χειρουργικό και το ακτινοθεραπευτικό, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση του ιστοπαθολογικού στα αποτελέσματα των βιοψιών, αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα και μία μέρα καθυστέρηση αποτελεί παραβίαση, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι υπάρχει μόνιμα γκρίζα ζώνη στα ακτινοθευραπευτικά, προσθέτοντας ότι επί αυτού το Υπουργείο Υγείας ποιεί τη νήσσαν. Είπε ότι τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης επιβεβαιώνουν αυτά που γνωρίζαμε. Ο κ. Αδάμου χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι συστήνεται Επιτροπή για έγκριση φαρμάκων εκτός συνταγολογίου που ονομαστικά ζητά γιατρός. “Ακόμα και μια μέρα ζωής είναι σημαντική και για τον ασθενή και για την οικογένεια του”, είπε αναφέροντας πως είναι σημαντικό να μπορούν οι ασθενείς να δοκιμάσουν και φάρμακα που ακόμα βρίσκονται σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο.
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως Κώστας Ιωάννου ανέφερε ότι το γραφείο της Επιτρόπου δεν έχει διερευνήσει ώστε να έχει εκθέσεις για καθυστερήσεις στην παραχώρηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς. Διευκρίνισε ότι η Επίτροπος δεν ελέγχει τις αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμάκων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι φαίνεται πως λόγω της κρίσης, υπάρχει μια δυσκολία στην έγκριση φαρμάκων που δεν είναι στον κατάλογο. Ανέφερε ακόμα πως ένα ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου ζήτησε φάρμακα, ενώ γνώριζε το αποτέλεσμα.
Διευκρίνισε επίσης ότι το Ογκολογικό δεν ελέγχεται από τον Επίτροπο Διοικήσεως και ενημέρωσε τη Βουλή ότι το Γραφείο της Επιτρόπου δεν έχει έγκαιρες και πλήρεις απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Είπε ακόμα ότι το θέμα του ακτινοθεραπευτικού τέθηκε στην Επίτροπο από τον ΕΛΑΖΩ.
Η Πρόεδρος του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου Ανδρούλα Βασιλείου, είπε ότι το Ογκολογικό της ΤΚ, 18 χρόνια μετά την ίδρυση του, αποτελεί κατάκτηση της κοινωνίας. Ανέφερε ότι προτεραιότητα του είναι ο ασθενής και ανέφερε ότι προσφέρει υπηρεσίες σε 500 ασθενείς την ημέρα, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κατάλογος αναμονής για θεραπεία, για να συμπληρώσει ότι περιθάλπει 2400 νέους ασθενείς το χρόνο.
Η κ. Βασιλείου είπε ακόμα πως η ακτινοθεραπεία που προσφέρεται στο Ογκολογικό της ΤΚ είναι στο επίπεδο που θα καθορίζεται από τα διεθνή πρότυπα και ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους γραμμικούς επιταχυντές.
Είπε ακόμα πως οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές πρέπει να εγκατασταθούν στο νοσοκομείο Λεμεσού. Πρόσθεσε πως τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν είχαμε νέα φάρμακα θα πρέπει να επιτρέπονται για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους ασθενείς.
Η Διευθύντρια του Ογκολογικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διατύπωσε τη θέση ότι η διενεργηθείσα μελέτη έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί, ανέφερε ότι η ίδια δεν έχει πάρει ποτέ ολόκληρη τη μελέτη, αλλά μόνο ένα 12σέλιδο κείμενο.
Σε ό,τι αφορά την ακτινοθεραπεία είπε πως υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών επιλογών καθώς μόνο το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου διαθέτει ακτινοθεραπευτικό. Ανέφερε ότι με βάση τη μελέτη το 50% των ασθενών θα έπρεπε να ακτινοβολούνται, ακτινοβολείται μόνο το 30%. Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική ακτινοθεραπεία και δεν τη λαμβάνουν.
Ο εκπρόσωπος των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι η μελέτη δεν έχει συζητηθεί και αναλυθεί ώστε να αποκρυσταλλωθούν θέσεις για ολοκληρωμένες ογκολογικές υπηρεσίες στην Κύπρο, αναφέροντας ότι πολύ σύντομα οι Ιατρικές Υπηρεσίες θα τοποθετηθούν επί της μελέτης. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ογκολόγοι για να στελεχώσουν το Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για πρόσληψη ογκολόγων.
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις γραμμικοί επιταχυντές και θα τεθούν σε λειτουργία άλλοι τέσσερις εκ των οποίων οι δύο στη Λεμεσό το 2018. Με βάση την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, ανέφερε, μέχρι το 2020 θα λειτουργήσουν άλλοι δύο τους όποιους οι εμπειρογνώμονες τους τοποθετούν στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.
Ο Διευθυντής της Ακτινοθεραπευτικής και Ακτινοδιαγνωστικής Ογκολογικής Κλινικής του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου Δημήτρης Ανδριόπουλος είπε στην Επιτροπή ότι ακτινοβολείται το 30% των ασθενών, ενώ θα έπρεπε να είναι 45% με βάση σχετική μελέτη.
Παρατήρησε ταυτόχρονα ότι από τους ασθενείς τους ογκολογικού της ΤΚ το ποσοστό είναι 60%, διατυπώνοντας τη θέση ότι “αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην παραπέμπονται για ακτινοθεραπεία”. Είπε πως πρέπει να ερευνηθεί πού σταλώνει η διαδικασία επειδή όπως ανέφερε αν οι ασθενείς δεν παραπέμπονται και 17 επιταχυντές να αγοραστούν, 30% θα είναι η ακτινοβόληση.
Η εκπρόσωπος των Κοινωνικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες παρέχουν κατ` οίκον φροντίδα,στην καθαριότητα, την ετοιμασία φαγητού και αυτοετοιμασία του φροντιζόμενου.
Ο φροντιστής δεν θα μπορεί να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε καρκινοπαθή, ανέφερε καταλήγοντας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις