Κυπριακό: «Εφικτή η περαιτέρω πρόοδος» - Οι εκτιμήσεις Γκουτέρες
Είναι εφικτή περαιτέρω πρόοδος στο Κυπριακό εφόσον οι δυο πλευρές παραμείνουν προσηλωμένες σε αυτό, εκτιμά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πηγές των ΗΕ.
Όπως εξήγησε, το έργο είχε ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος και είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 101 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν από τον ΣΥΝΕΑ 73 εκατ. ευρώ, ωστόσο, μετά από αξιολόγηση, ζητείται η επιστροφή των 67 εκατ. ευρώ μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.
Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι η σχετική επιστολή του CINEA αναλύει τους λόγους της απόφασης και εξετάζεται από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους στο εξωτερικό. «Η Νομική Υπηρεσία θα ενημερώσει τους άλλους νομικούς της συμβούλους οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα ποσά που θα επιστραφούν επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο.
Σε ό,τι αφορά το έργο στο Βασιλικό, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΤΥΦΑ, με τη στήριξη συμβούλου έργου που εξειδικεύεται σε ημιτελή έργα, έχει ήδη ετοιμάσει τρεις εκθέσεις αξιολόγησης. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός κρίθηκε ελλιπής και μη ικανοποιητικός, με αποτέλεσμα να απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και πιθανός επανασχεδιασμός. Η κρίσιμη έκθεση για τα κενά και τις αποκλίσεις αναμένεται εντός δύο μηνών και θα καθορίσει αν το έργο μπορεί να προχωρήσει άμεσα ή αν θα χρειαστεί νέα, χρονοβόρα διαδικασία ανασχεδιασμού.
«Αν τα κενά είναι περιορισμένα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με απευθείας προσφορές. Αν όμως είναι εκτεταμένα, τότε θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε μήνες για νέο σχεδιασμό», κατέληξε ο Υπουργός.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις