Όταν πίνουμε, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Το περίπου 20% του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι και το υπόλοιπο 80% από το λεπτό έντερο.
Η πέψη του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ, όπου υπάρχουν ένζυμα που το διασπούν. Το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει ένα ποτό (μερίδα εστιατορίου ή μπαρ) την ώρα. Όταν κάποιος πίνει με πιο γρήγορο ρυθμό, ο οργανισμός του αδυνατεί να μεταβολίσει το αλκοόλ, με συνέπεια να συσσωρεύεται η περιττή ποσότητα στο αίμα και στους ιστούς έως ότου μπορέσει το ήπαρ να την μεταβολίσει - και αυτή η συσσώρευση είναι που μας μεθάει.
Υπάρχει όμως ακόμη ένας παράγοντας που συντελεί στη μέθη και αυτός είναι τα αναψυκτικά που αναμιγνύονται με τα αλκοολούχα ποτά.
Όπως προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες, ειδικά τα λάιτ αναψυκτικά μάς μεθάνε πιο γρήγορα, διότι τα τεχνητά γλυκαντικά επιταχύνουν την είσοδο του αλκοόλ στο αίμα.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η διαφορά δεν είναι αμελητέα, αφού με ένα ποτό μπορεί κάποιος να φτάσει στο όριο του αλκοτέστ.
Ιδιαιτέρως προσεκτικές, λένε, πρέπει να είναι οι γυναίκες, οι οποίες συνηθίζουν να παραγγέλνουν ποτά με λάιτ αναψυκτικά για να τα αραιώνουν προκειμένου να αποφύγουν τις θερμίδες των αναψυκτικών με ζάχαρη.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι (NKU) στην επιθεώρηση «Drug and Alcohol Dependence», στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 20 άνδρες και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ λίγη ώρα αφότου ήπιαν μία βότκα αναμεμιγμένη με λεμονάδα ή λεμονάδα λάιτ.
Η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωσαν ήταν ακριβώς η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, αλλά οι τιμές του αλκοόλ στην εξέταση ήταν κατά 25% υψηλότερες με το λίγων λιπαρών ποτό.
Δυστυχώς, όμως, η διαφορά αυτή δεν γινόταν αντιληπτή από τους εθελοντές, οι οποίοι με όποιο ποτό κι αν κατανάλωναν ένιωθαν εξίσου ικανοί να οδηγήσουν τα αυτοκίνητά τους.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν κατ’ αρχήν ότι τα ποτά με ζάχαρη ίσως επιβραδύνουν την είσοδο του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ εκείνα με τα τεχνητά γλυκαντικά δεν το επηρεάζουν καθόλου, λένε οι ερευνητές.
Επιπλέον δείχνουν ότι ορατός είναι ο κίνδυνος να οδηγήσει κανείς άθελά του υπό την επήρεια αλκοόλ - ένας κίνδυνος που απειλεί περισσότερο τις γυναίκες διότι ούτως ή άλλως επηρεάζονται από το αλκοόλ ταχύτερα απ’ όσο οι άνδρες, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, στην Ιντιάνα.
Το πρόβλημα αφορά ιδιαιτέρως τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες «όχι μόνο είναι πιθανότερο να παραγγείλουν ποτά με λάιτ αναψυκτικά, αλλά συχνά αποφεύγουν το φαγητό πριν από τις εξόδους τους για να αποφύγουν την υπερκατανάλωση θερμίδων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλ Μαρκζίνσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του NKU.
«Αληθινή ανησυχία» εξάλλου προκαλεί το ενδεχόμενο να επιβαρύνεται η ηπατική λειτουργία από την ταχύτερη απορρόφηση του αλκοόλ, πρόσθεσαν οι ερευνητές, εκτιμώντας ότι το όποιο όφελος από τις λιγότερες θερμίδες πιθανώς ακυρώνεται από τους δυνητικούς κινδύνους.
Πηγή: OnMed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις