Είκοσι χρόνια μετά την τραγωδία «Ήλιος» - Το χρονικό του «ταξιδιού χωρίς επιστροφή» που «μαύρισε» την Κύπρο

Είκοσι χρόνια μετά την τραγωδία «Ήλιος» - Το χρονικό του «ταξιδιού χωρίς επιστροφή» που «μαύρισε» την Κύπρο

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από το μοιραίο πρωινό της 14ης Αυγούστου 2005, όταν το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Boeing 737-31S της εταιρείας «Ήλιος», που εκτελούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην Ελλάδα, παρασύροντας στον θάνατο 121 ανθρώπους και βυθίζοντας στο πένθος Κύπρο και Ελλάδα.

Αν και τα χρόνια πέρασαν, η τραγωδία αυτή είναι δυστυχώς αξέχαστη για όλους μας και ακόμη περισσότερο εκείνων που μεγάλωσαν με την απουσία των δικών τους ανθρώπων, με τις μνήμες να παραμένουν ασβέστες για το εξαμελές πλήρωμα και τους 115 επιβάτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Το χρονικό της αεροπορικής τραγωδίας

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα (Τσεχία), με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και στις 10:37 χάθηκε κάθε επαφή με το αεροσκάφος, που βρισκόταν στον εναέριο χώρο των Αθηνών.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και απογειώθηκαν δύο μαχητικά F-16, τα οποία πλησιάζοντας το αεροσκάφος ήρθαν σε οπτική επαφή με το εσωτερικό του αεροπλάνου, όπου και διαπίστωσαν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος ενώ ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη θέση του. Επίσης, διαπιστώθηκε ενεργοποίηση του συστήματος παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, που είχε πτυχίο πιλότου, να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε αρχικά ο αριστερός κινητήρας (11:50) και στη συνέχεια ο δεξιός (12:00) και στις 12:05 το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική.

Το αεροσκάφος μετέφερε 121 άτομα, εκ των οποίων 6 άτομα ανήκαν στο πλήρωμα. Οι 93 ήταν ενήλικες, οι 22 ήταν κάτω των 18, ενώ 103 ήταν κυπριακής καταγωγής και 12 Ελλαδίτες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Καύσωνας και μπλακ άουτ: Η ενεργειακή κρίση που εκθέτει το κράτος της «ανεπάρκειας»

Καύσωνας και μπλακ άουτ: Η ενεργειακή κρίση που εκθέτει το κράτος της «ανεπάρκειας»

Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45 βαθμούς, η Κύπρος βυθίζεται ξανά σε διακοπές ρεύματος, αποκαλύπτοντας την βαθιά ενεργειακή κρίση και την πολιτική ανεπάρκεια που την συνοδεύει. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για επάρκεια, οι πολίτες βιώνουν το σκοτάδι και τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

BEST OF TOTHEMAONLINE