ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bούτσης: Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν τρεις προκλήσεις

Bούτσης: Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν τρεις προκλήσεις

Τρεις διαφορετικές προκλήσεις βρίσκονται ενώπιον της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Βούτσης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με τον κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι ενώπιον των δύο χωρών υπάρχουν τρεις διαφορετικές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις αυτές, είπε, είναι το Κυπριακό, η πορεία της ΕΕ και η επίλυση των θεμάτων της οικονομικής κρίσης καθώς και η διέξοδος `από τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία αλλά και τις πολεμικές επιχειρήσεις που ανατροφοδοτούν αυτή την εξέλιξη`.

`Είναι τρεις προκλήσεις που συμποσούνται σε μια μεγάλη πρόκληση, στην κοινή προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, για να υπερβούμε την κρίση και να υπάρξουν πραγματικά λύσεις μακροπρόθεσμες για τα εθνικά συμφέροντα,” υπογράμμισε.


Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων διαχρονικά είναι άριστες, αδελφικές, παραγωγικές, δημιουργικές και σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα `βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος`.

Υπενθύμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έδωσε το σαφές μήνυμα ότι εάν η Κύπρος δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα που θα εντασσόταν τότε στην ΕΕ, η Βουλή των Ελλήνων δεν επρόκειτο να κυρώσει τις συνθήκες ένταξης των υπολοίπων χωρών στην ΕΕ.

“Η παρέμβαση της Βουλής τότε σφράγισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ που ανεξάρτητα από τις όποιες σήμερα ανησυχίες και διαφωνίες μας με πολιτικές της ΕΕ εκείνη η εξέλιξη αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυπριακού ελληνισμού μετά την εθνική τραγωδία του 74” είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι συζήτησαν για την αστάθεια στην περιοχή και συμφώνησαν ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

`Ταυτόχρονα, συμφωνούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας με όλα τα δυνατά μέσα αλλά και να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια του εφιάλτη της τρομοκρατίας έτσι που να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή, μακριά από λογικές επεμβάσεων που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση` σημείωσε.

Στη συνάντηση, συζήτησαν και για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι δύο χώρες και σύμφωνα με τον κ. Ομήρου συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση.

`Χρειάζεται μια νέα πορεία, προς την κατεύθυνση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που θα οδηγούν οι πολιτικές αυτές στην εξυπηρέτηση των αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής”.

Εξέφρασε τη θέση ότι “οι δύο λαοί και χώρες μας είμαστε για τα δύσκολα και θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε σε συνθήκες ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για όλους και αυτή είναι μια ανάγκη που προκύπτει και για τη διαμόρφωση συνθηκών αποτελεσματικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων γιατί η οικονομική ισχύς είναι μια εκ των κορυφαίων παραμέτρων μιας σωστής εθνικής στρατηγικής”.

Το Κυπριακό ήταν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι “είναι απόλυτα ταυτισμένη η θέση μας ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η λύση θα επέλθει με τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, με την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και με μια λύση που δεν θα καταργεί αλλά θα μετεξελίσσει την ΚΔ με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και του κοινοτικού κεκτημένου που θα πρέπει να εφαρμοστεί όπως άλλωστε προβλέπει η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις”.

“Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στη διαδικασία θα υπάρξει αλλαγή στην τουρκική πολιτική γιατί είναι η Τουρκία που πρέπει να αποφασίσει και για την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960 που υπήρξε πηγή κακοδαιμονίας”, είπε ο κ. Ομήρου.

Τρομοκρατία και ανθρώπινες ελευθερίες

Ερωτηθείς κατά πόσον διαβλέπει ότι πιθανόν να τεθούν ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων λόγω της τρομοκρατίας σχέδια που να περιορίζουν τις ανθρώπινες ελευθερίες, ο κ. Βούτσης είπε ότι “δεν το διαβλέπω, δεν το θέλω, δεν θέλω να το σκέφτομαι” και είπε ότι μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο σύνολο του υπόλοιπου κόσμου ήρθαν “σιγά σιγά νόρμες, ιδέες, αντιλήψεις ή και παρεμβάσεις πέραν των ορίων των συνταγματικών που καθιστούσαν προβληματικό το ζήτημα των ελευθεριών”.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρόσθεσε, βρίσκουν ευκαιρία όλες οι απόψεις και οι φιλειρηνικές, αλλά και αυτές που λειτουργούν προσχηματικά και οδηγούν σε περιστολή δικαιωμάτων να εξελίσσονται.

“Ελπίζω ότι σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, να υπάρξει και μια αποφασιστική αντιμετώπιση, κυρίως όμως μια αλλαγή πλεύσης σε σχέση με παρεμβάσεις στις εστίες έντασης” είπε.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι στην Ελλάδα “ζήσαμε και ζούμε όλο αυτό το δράμα μέσα από τα νησιά μας και μέσα από τις διόδους που ανοίξαμε μέσα από το βαλκανικό διάδρομο όπως το λέμε τώρα που πέρασαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αρκετοί χάσανε τα παιδιά τους ή τους οικείους τους στα νερά του Αιγαίου και και 3.000 στα νερά της Μεσογείου μέσα σε ένα χρόνο. Μιλάμε για μια ανείπωτη τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν εκεί διακινδυνεύουν τον θάνατο αλλού παρά τον βέβαιο θάνατο εκεί”.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα και υπέδειξε ότι “διαλύονται τέσσερις χώρες στην περιοχή, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Υεμένη και προχωράμε. Αυτά πρέπει να τελειώσουν αλλιώς το να μαζεύεις τις συνέπειες, δίδοντας έξι δις ευρώ στην Τουρκία, λέγοντας στην Ελλάδα να κάνει hotspots, λέγοντας στους άλλους να μην σηκώνουν τείχη, κτλ δεν οδηγεί πουθενά, πόσο μάλλον περιστέλλοντας τις ελευθερίες”.

Αρχεία της Βουλής

Σε ερώτηση κατά πόσον συζήτησαν για τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση γύρω από αυτό το ζήτημα, και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ιστορική εκκρεμότητα και ότι μέσα στα πλαίσια της συνεννόησης αυτής όταν υπάρξουν εξελίξεις θα γίνουν ανακοινώσεις.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βούτσης είπε ότι “δυστυχώς πέρασαν 28 χρόνια από τότε που υπήρξε το ενδιαφέρον πολιτικό πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι στη διάθεσή μας όλα τα υλικά, είναι σίγουρο πως μια πιο ενδελεχής διερεύνηση θα έφερνε στην επιφάνεια ενδεχομένως και άλλα ζητήματα και ως προς αυτή την ιστορική εκκρεμότητα όπως σωστά την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Ομήρου όλοι θα σκεφτούμε, και οι Κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο αλλά η Βουλή θα έχει τον τελευταίο για να δούμε πώς θα είναι γίνει δυνατόν προς το κοινό καλό να γίνει αξιοποίηση αυτού του αρχειακού υλικού”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top