Πυρκαγιές στη Λεμεσό: Το αποτέλεσμα διερεύνησης των Αμερικανών θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση υπηρεσιακού συντονισμού

Πυρκαγιές στη Λεμεσό: Το αποτέλεσμα διερεύνησης των Αμερικανών θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση υπηρεσιακού συντονισμού

Το αποτέλεσμα της διερεύνησης που διεξάγει η ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας ATF για την προέλευση και εξάπλωση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Επαρχία Λεμεσού θα είναι χρήσιμο ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας για να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, ενώ στο επόμενο στάδιο, οι αμερικανικές Αρχές θα εξετάσουν τη διαχείριση της πυρκαγιάς και τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή της, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δεκαμελής ομάδα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ATF του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελείται από εξειδικευμένους ερευνητές εμπρησμών και ατυχημάτων με συμπληρωματικές μεταξύ τους ειδικότητές τους (accredited fire investigators, forensics experts, intelligence analysts).

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη ομάδα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση της πυρκαγιάς, τα αίτια που την προκάλεσαν και τις συνθήκες εξάπλωσής της, ενώ προτού αναχωρήσουν θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο θα ενημερώσουν για τα ευρήματά τους, και θα ακολουθήσει, τις επόμενες εβδομάδες η ετοιμασία της αναλυτικής έκθεσης.

Προστίθεται ότι σε δεύτερη φάση θα συνδράμουν τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διερεύνηση τέτοιας φύσης συμβάντων και πιθανώς θα υπάρξει εκπαίδευση των Κυπρίων πρώτων ανταποκριτών στις τεχνικές και τη μεθοδολογία.

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της διερεύνησης θα είναι χρήσιμο ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας για να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, ενώ στο επόμενο στάδιο, οι Αμερικανικές Αρχές θα εξετάσουν τη διαχείριση της πυρκαγιάς και τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή της.

Συμπληρώνεται επίσης ότι ως κράτος-μέλος της ΕΕ η Κύπρος μετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και θα αναζητηθεί η συνδρομή του, προσθέτοντας ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του προγράμματος TSI, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στην μεταρρύθμιση της πολιτικής άμυνας σε πολιτική προστασία και τον συντονισμό των υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Tι προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπογράφτηκε

LIVE: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Tι προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπογράφτηκε

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αρχικά στο μικροσκόπιο τίθεται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ένωσης για την περίοδο 2028-2034. Οι ηγέτες συζητούν σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με έμφαση στους νέους ίδιους πόρους και τις πηγές εσόδων. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το ThemaOnline 

BEST OF TOTHEMAONLINE