Tο Μαλί κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μετά το εννιάωρο θρίλερ της ομηρίας στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμάκο, που άφησε πίσω του 19 νεκρούς.
Όμως οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως ο χρόνος και ο τόπος της επίθεσης καταδεικνύουν ότι η επίθεση έγινε για έναν και μόνο λόγο. Για να δείξει στον κόσμο ότι η Αλ Κάιντα είναι επίσης υπολογίσιμη και να κλέψει τη δόξα της ISIS.
To μακελειό στο Παρίσι έκανε την ISIS πρώτη είδηση σε όλον τον κόσμο. Οι μαχητές του Χαλιφάτου κέρδισαν τη δόξα και έκαναν το Χαλιφάτο υπολογίσιμη δύναμη σε όλον τον κόσμο. Η Αλ Κάιντα σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, έπρεπε να ανακοινώσει με κάποιον τρόπο ότι είναι ακόμα ενεργή και έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις.
Το Μαλί δεν επιλέχθηκε τυχαία ως στόχος. Η Γαλλία έχει ενεργή παρουσία στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, στο πλευρό της κυβέρνησης του Μαλί για την εκρίζωση των ακραίων ισλαμιστών από την περιοχή.
Παρακλάδι της Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση
Ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, εκτίμησε χθες ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».
Λίγες ώρες μετά το al Jazeera μετέδιδε πως έτσι έχουν ακριβώς τα πράγματα. Την ευθύνη για την πολύνεκρη σημερινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν.
Η επίθεση αυτή θεωρείται πλήγμα για τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει 3.500 στρατιώτες στο βόρειο Μαλί σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ το 2012, στην οποία αργότερα ενεπλάκησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Παράλληλα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον βετεράνο τζιχαντιστή Μόχταρ Μπελμόχταρ, η οργάνωση του οποίου, η αλ Μουραμπιτούν, εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου μήνες αφού ο αρχηγός της φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.
Οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών της επίθεσης παρέμεναν συγκεχυμένες, καθώς κάποια Μέσα υποστηρίζουν ότι είναι δύο, ενώ κάποια άλλα ότι είναι δέκα, αυτό που, όμως, θεωρείται ως δεδομένο, είναι ότι έφθασαν στο ξενοδοχείο με αυτοκίνητο που έφερε διπλωματικές πινακίδες αιφνιδιάζοντας το προσωπικό.
Για πολλές ώρες κανείς δε γνώριζε ποιοί ήταν οι δράστες. Το μόνο που ήταν βέβαιο πως μπήκαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ. Στην πορεία της ημέρας απελευθερώθηκαν εκείνοι οι όμηροι που μπορούσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι.
Οι πληροφορίες μεταδίδονταν live από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στο Μαλί και κλέβοντας τη δόξα από τους «Ιππότες του Παρισιού». Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν, λένε οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές ήταν αυτοί που έπρεπε να επιζήσουν για να δώσουν πληροφορίες και να κάνουν την Αλ Κάιντα και πάλι πρωταγωνίστρια.
Εν τω μεταξύ γάλλοι στρατιώτες συνέδραμαν στο έργο της απελευθέρωσης των ομήρων. Ο κόσμος ήταν και πάλι στο πόδι, παρακολουθώντας σε live μετάδοση τους τρομοκράτες.
Μαρτυρίες των διασωθέντων έκαναν λόγο για έναν ή δύο άντρες ανάμεσα στους τρομοκράτες που μίλαγαν άπταιστα αγγλικά. Το μήνυμα είναι σαφές λένε οι αναλυτές. Είμαστε ενεργοί και είμαστε παντού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις