Φονική Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Λεπτομερής χαρτογράφηση καμένης έκτασης - Στα 104 τετραγωνικά χιλιόμετρα - Φωτογραφία

Φονική Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Λεπτομερής χαρτογράφηση καμένης έκτασης - Στα 104 τετραγωνικά χιλιόμετρα - Φωτογραφία

Σε νέα τελική και πιο ακριβή χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην επαρχία Λεμεσού προχώρησε το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις του, ανέφερε ότι η εκτίμηση της καμένης έκτασης κυμαινόταν μεταξύ 120,7 και 124 τ.χλμ. με βάση δορυφορικές εικόνες διαφορετικής ανάλυσης (αρχικά 300 m και στη συνέχεια 3 m). Στη νέα χαρτογράφηση, η ανάλυση βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες WorldView Legion Ortho-ready Bundle πολύ υψηλής ανάλυσης (30 cm), οι οποίες προσφέρουν εξαιρετική λεπτομέρεια.

«Η εικόνα WorldView Legion, που παραδόθηκε από την GEOSERVE NL στις 28 Ιουλίου 2025, είναι πλήρως ελεύθερη από νέφη και καπνό, επιτρέποντας ακριβέστερους υπολογισμούς της καμένης έκτασης, ακόμη και σε επίπεδο μεμονωμένων κτιρίων», αναφέρεται.

Για την ανάλυση της καινούργιας εικόνας έγινε χρήση του GTFire, το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών που συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και προγνωστικά μοντέλα.

Μέσω της συνεργασίας του Ερατοσθένης, του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (FMRS AUTh) και της εταιρείας GEOSYSTEMS HELLAS (GSH), υπολογίστηκε εκ νέου η καμένη έκταση στα 104 τ.χλμ.

Ωστόσο, σημειώνεται, «με την εφαρμογή τεχνικών συμπλήρωσης χωρικών κενών, η εκτίμηση προσεγγίζει τις αρχικές χονδρικές εκτιμήσεις».

Στην ανακοίνωσή του, το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης αναφέρει ότι έχει στρατηγική συνεργασία με το TheGoldentwins, το οποίο προωθεί την «Επένδυση στη Βιομηχανική Καινοτομία», είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με συντονιστή τη GEOSYSTEMS HELLAS S.A, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Δασών & Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ (FMRS AUTh), το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, την Emtech και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ESA Φ-lab InCubed TheGoldenTwins.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο Γιώργος Βασιλείου πέρασε στην ιστορία – Με τις πρέπουσες τιμές η κηδεία του πρώην ΠτΔ

Ο Γιώργος Βασιλείου πέρασε στην ιστορία – Με τις πρέπουσες τιμές η κηδεία του πρώην ΠτΔ

Η Κύπρος αποχαιρέτησε σήμερα έναν πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, με την Πολιτεία και τον λαό να αποτίουν φόρο τιμής στον άνθρωπο των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού. Το ThemaOnline κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την τελετή, τις αφίξεις των επισήμων και το κλίμα από τον χώρο της κηδείας.

BEST OF TOTHEMAONLINE