«Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα με τον πρόεδρο ή με κάποιον άλλον για χάρη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της, Ντέιβιντ Μάρκους, μετά τη συνάντησή της με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, Τοντ Μπλανς, στο Ταλαχάσι της Φλόριντα. «Ακούστε», πρόσθεσε, «ο πρόεδρος είπε σήμερα το πρωί ότι έχει τη δύναμη να το κάνει. Ελπίζουμε να ασκήσει αυτή τη δύναμη με τον σωστό και δίκαιο τρόπο».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα New York Times, η Μάξγουελ έλαβε μια μορφή περιορισμένης ασυλίας για τις δύο ημέρες των συνεντεύξεών της με τον Μπλανς. Ο Μάρκους εξήγησε ότι η προσφυγή της Μάξγουελ στο Ανώτατο Δικαστήριο βασίζεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση τότε υποσχέθηκε σε εκείνη, υποσχέθηκε στον Τζέφρι Έπσταϊν, ότι κανένας εν δυνάμει συνεργός δεν θα διωχθεί ποινικά. Και έτσι της αξίζει αυτή η υπόσχεση».
Ο Μάρκους αναφερόταν στη συμφωνία μη δίωξης που είχε προσφέρει το 2007 ο τότε ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα, Άλεξ Ακόστα, μετά την αρχική σύλληψη του Έπσταϊν με κατηγορίες που σχετίζονταν με ανήλικη. Η συμφωνία εκείνη επέτρεψε στον Έπσταϊν να αποφύγει τις ομοσπονδιακές κατηγορίες, με αντάλλαγμα να δηλώσει ένοχος για μικρότερης βαρύτητας πολιτειακά αδικήματα και να εκτίσει μόλις 13 μήνες φυλάκισης, γεγονός που προκάλεσε την οργή των θυμάτων, τα οποία κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση παραβίασε τον Νόμο για τα Δικαιώματα των Θυμάτων Εγκλήματος, καθώς έλυσε τη διαφορά χωρίς να τα ενημερώσει.
Μια επανεξέταση της υπόθεσης το 2020, η οποία δημοσιεύτηκε μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές, από το γραφείο επαγγελματικής ευθύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε ότι «ο Ακόστα άσκησε κακή κρίση όταν αποφάσισε να επιλύσει την ομοσπονδιακή έρευνα μέσω της συμφωνίας μη δίωξης και όταν δεν διασφάλισε ότι η Πολιτεία της Φλόριντα θα ενημέρωνε τα θύματα που είχαν αναγνωριστεί μέσω της ομοσπονδιακής έρευνας για την πολιτειακή ακρόαση».
Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε εκ νέου από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν το 2019 και συνελήφθη, πριν βρεθεί νεκρός στο κελί του, σε αυτό που θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η Μάξγουελ συνελήφθη έναν χρόνο αργότερα και καταδικάστηκε το 2022 σε 20 χρόνια φυλάκιση.
Σύμφωνα με τον Guardian ο δικηγόρος της υποστήριξε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ ίσως να είναι δεκτικός στο επιχείρημα πως η αρχική συμφωνία μη δίωξης θα έπρεπε να είχε τηρηθεί από την κυβέρνηση. «Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ γνωρίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θεώρησε πως η συμφωνία εκείνη δεν έπρεπε να τηρηθεί», δήλωσε ο Μάρκους. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο απόλυτος διαπραγματευτής. Ξέρει ότι μια υπόσχεση που δόθηκε εξ ονόματος της κυβέρνησης δεσμεύει την κυβέρνηση».
«Ελπίζουμε το Ανώτατο Δικαστήριο να συμφωνήσει μαζί μας ότι όταν το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα υποσχέθηκε πως κανένας πιθανός συνεργός δεν θα διωχθεί ποινικά, αυτή η υπόσχεση δεσμεύει και τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης», πρόσθεσε.
Αν και ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χάρη στην Μάξγουελ «είναι κάτι που δεν έχω σκεφτεί», προσθέτοντας ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλάμε για χάρες», σύμμαχοί του στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την άποψη ότι η Μάξγουελ «ίσως είναι θύμα». Όταν συνελήφθη η Μάξγουελ το 2020, ο Τραμπ είχε παραδεχτεί ότι την είχε «συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν» και της είχε εκφράσει συμπάθεια, δηλώνοντας: «της εύχομαι ειλικρινά το καλύτερο».