Μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που δημοσιεύεται στο Gut, αναδεικνύει μια ανησυχητική πιθανή σύνδεση: Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ενδέχεται να επιταχύνουν την έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα που ήδη πάσχουν από άνοια.
Το έντερο και το μυαλό: Μια υπόγεια σύνδεση
Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΦΝΕ), όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn, είναι γνωστά για τα συμπτώματα που προκαλούν στο πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα, όμως, με τη νέα έρευνα, η επίδρασή τους μπορεί να φτάνει πολύ μακρύτερα, ακόμη και στις εγκεφαλικές διεργασίες.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική λειτουργία σε ανθρώπους με άνοια», δηλώνει η δρ. Hong Xu, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας του Karolinska Institutet. «Αυτό ανοίγει τον δρόμο για πιο στοχευμένες στρατηγικές φροντίδας, με στενότερη παρακολούθηση και εξατομικευμένες θεραπείες, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων», συμπληρώνει.
Τι ακριβώς έδειξε η μελέτη
Η ερευνητική ομάδα άντλησε δεδομένα από το σουηδικό μητρώο για διαταραχές γνωστικής λειτουργίας και άνοιας (SveDem), μελετώντας 111 άτομα που διαγνώστηκαν με ΦΝΕ μετά τη διάγνωση άνοιας. Οι συμμετέχοντες αυτοί συγκρίθηκαν με 1.110 άτομα με άνοια, αλλά χωρίς ιστορικό ΦΝΕ. Οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες ως προς την ηλικία, το φύλο, τον τύπο άνοιας, τα συνοδά νοσήματα και τη φαρμακευτική αγωγή.
Η εξέλιξη της νοητικής λειτουργίας παρακολουθήθηκε μέσω του Mini-Mental State Examination (MMSE), ενός διεθνώς αναγνωρισμένου εργαλείου αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: Οι ασθενείς με συνύπαρξη άνοιας και ΦΝΕ παρουσίασαν σημαντικά ταχύτερη επιδείνωση στη γνωστική τους απόδοση.
Συγκεκριμένα, η ετήσια πτώση στην κλίμακα MMSE ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 1 μονάδα μεγαλύτερη σε σχέση με τα άτομα που έπασχαν μόνο από άνοια. «Αυτή η επιδείνωση είναι κλινικά σημαντική και συγκρίσιμη με τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ ασθενών που λαμβάνουν το νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ κι εκείνων που δεν το λαμβάνουν», εξηγεί η δρ. Xu.
Προσοχή, όχι πανικός
Παρ’ ότι η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια έναν κρίσιμο συσχετισμό, πρόκειται για παρατηρητική προσπάθεια, που δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση. Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τη βαρύτητα της ΦΝΕ ή τη θεραπευτική της αντιμετώπιση. Ωστόσο, τα ευρήματα αρκούν για να τονίσουν την ανάγκη ενσωμάτωσης της παρακολούθησης της συστηματικής φλεγμονής και της εντερικής υγείας γενικότερα στο ευρύτερο πλαίσιο της φροντίδας των ασθενών με άνοια.
Η παραδοσιακή προσέγγιση της άνοιας συχνά επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εγκέφαλο. Όμως οι σύγχρονες έρευνες, όπως αυτή του Karolinska Institutet, μας υπενθυμίζουν ότι η νοητική υγεία επηρεάζεται από ολόκληρο το σώμα. Οι χρόνιες φλεγμονές, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το έντερο, ίσως αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιτάχυνσης της γνωστικής εξασθένησης. Ίσως τελικά, η πρόληψη της μνήμης να περνά κυριολεκτικά από το έντερό μας.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr