«Επειδή εκλέγηκα με συγκεκριμένες θέσεις και πήρα 20 χιλιάδες ψήφους παραπάνω από τον δεύτερο, για λόγους πολιτικής συνέπειας θα κρατήσω την έδρα».
Για μια δύσκολη απόφαση, αλλά αναγκαία και απαραίτητη, εξέλιξη απόλυτα συμβατή με την συνείδηση και την πολιτική της ηθική, έκανε λόγο η Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους ανακοινώνοντας την παραίτησή της από το ΔΗΣΥ και την ανεξαρτητοποίησή της, λόγω της ριζικής διαφωνίας της “με την πολιτική στάση που το κόμμα ακολουθεί στο Κυπριακό, την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων και των επώδυνων συμβιβασμών”.
Ταυτόχρονα η κ. Θεοχάρους ανακοίνωσε το σχηματισμό κινήματος με την ονομασία “Αλληλεγγύη” η εξαγγελία του οποίου θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, οι υποχρεώσεις της στο Ευρωκοινοβουλίου και ανεξάρτητα από την προεκλογική περίοδο για τις Βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι στη θέση αυτή εκλέγηκε με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, με 20.000 ψήφους περισσότερους από τον δεύτερο και 30.000 ψήφους από τον τρίτο και επειδή “εάν αποχωρήσω εκείνος που θα διαχειριστεί την έδρα δεν έχει πάρει ούτε το 1/5 των σταυρών που έχω πάρει και οι πολιτικές του θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου, νομίζω ότι για λόγους πολιτικής συνέπειας προς τις αρχές μου, θα κρατήσω την έδρα για όσο καιρό χρειαστεί”.
Το θέμα της παραίτησης, είπε, είναι πρωτίστως ηθικό και βαθύτατα πολιτικό και δημιουργεί σε όλους έντονα συναισθήματα, αλλά χωρίς να αγγίζει για την ίδια τις διαπροσωπικές σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο και το ίδιο ευχήθηκε και για όλους. “Κυρίως δημιουργεί απογοήτευση για όλα όσα δεν έγιναν, θλίψη για πολλά που έγιναν, πίκρα για όσα έλεγα που όχι μόνο δεν εισακούσθηκαν αλλά αγνοήθηκαν και χλευάσθηκαν”.
Υπάρχει δυσαρέσκεια και δυσφορία στα μέλη του ΔΗΣΥ, τα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν συνεδριάζουν, δεν παράγουν πολιτική, ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αλλάξει νοοτροπία η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Κάλεσε δε τον ΔΗΣΥ να κάνει δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του ΔΗΣΥ για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό γίνεται αποδεκτή και μίλησε για εσφαλμένες αποφάσεις που θα διακυβεύσουν το μέλλον του λαού.
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, ανέφερε, διολίσθησε σε νοοτροπίες παντελούς υποτίμησης της διαφορετικής άποψης και υπόσκαψης των εκφραστών υποκύπτοντας σε πιέσεις για πολιτική αδρανοποίηση των διαφωνούντων, ανέφερε, λέγοντας ότι πολλές φόρες έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί, αλλά έδιδε ακόμη μια ευκαιρία για χάρη των συναγωνιστών της που την ήθελαν στο κόμμα. Δεν είναι αγνώμων, είπε, πήρε πολλά και έδωσε πολλά στο Συναγερμό.
Έκανε λόγο για χλευασμό της, υποτίμηση και προσπάθεια πολιτικής αδρανοποίησής της. Δέχθηκε είπε, προσβολές και δεν οφείλει να ανέχεται υποτιμητικές συμπεριφορές για τα πιστεύω και τις πολιτικές της θέσεις. “Σε αγνοούν σε τέτοιο βαθμό που σε αφήνουν να γραφικοποιηθεί η όποια ένσταση καταθέτεις με πόνο ψυχής”. Άφησε αιχμές ότι έγινε προσπάθεια να μειωθεί το κύρος της στο ΕΛΚ και το ΕΚ. Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει πως πολλοί Βουλευτές του ΔΗΣΥ διαμαρτύρονται γιατί δεν λαμβάνουν μέρος στη διαμόρφωση πολιτικής που καθορίζεται από “διευθυντήριο εμμίσθων”.
“Τώρα αποφάσισα να αποχωρήσω, διότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη και οι προφητείες του Έιντε μιλούν για επί θύραις δημοψηφίσματα. Άρα ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του”. Η πιο ανώδυνη λύση για την ίδια, είπε, ήταν να σιωπήσει και να παραμείνει. Ουδέποτε, ανέφερε, τις ενστάσεις της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εναντιώνεται στη λύση. Ο λαός, συνέχισε, δεν ενημερώνεται και παραπληροφορείται και αίφνης θα βρεθεί μπροστά σε εκβιαστικά και τραγικά διλήμματα.
Με στόχο τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανάκτηση της ηθικής, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κύρους του έντιμου πολίτη σε μια εντιμότερη πολιτική ζωή, έξω από τα γρανάζια του παλαιοκομματισμού, ανέφερε η Ελένη Θεοχάρους πολλοί πολίτες μαζί προχωρούν στη δημιουργία του κινήματος “Αλληλεγύη” και απευθύνονται σε όλους και νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, και των Ε/κ και των Τ/κ.
Μίλησε για επιβολή άδικης λύσης και είπε ότι εάν οι μέχρι τώρα συμβιβασμοί και υποχωρήσεις της πλευράς μας γίνουν αποδεκτοί από την Τουρκία, “προσωπική μου εκτίμηση ο εκτουρκισμός έχει ήδη επέλθει”.
Σε ερώτηση εάν συζήτησε με τον ΔΗΣΥ το θέμα της έδρας της στο ΕΚ, η κ. Θεοχάρους είπε ότι δεν το συζήτησε με κανέναν και στην ερώτηση εάν της ζητήσουν να την παραδώσει τι θα κάνει, απάντησε ότι “δεν θα παραιτηθώ από τη θέση μου στην Ευρωβουλή γιατί η έδρα δεν ανήκει σε μένα ανήκει στους ψηφοφόρους που με ψήφισαν για τις συγκεκριμένες θέσεις”. Ως προς το εάν θα ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, είπε ότι αυτό απομένει να διευκρινιστεί, έχει δουλέψει σκληρά σε αυτή την ομάδα και πολλοί από αυτή την ομάδα θα την ήθελαν να παραμείνει στο ΕΛΚ, όμως αυτό δεν θα καθοριστεί από την δική της βούληση.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, είπε ότι δεν επιχείρησε να μιλήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον τελευταίο καιρό, ενώ όσον αφορά το ερώτημα εάν είχε καλύτερη σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη παρά με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι υπήρξε μια σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης στο ΔΗΣΥ και έφερε διάφορα παραδείγματα για περιπτώσεις που θεωρεί ότι δεν έτυχε σωστής αντιμετώπισης και ένιωσε εξευτελισμό αλλά δεν αποχώρησε από το κόμμα.
Ερωτηθείσα για το κίνημα και ποιοι θα το ακολουθήσουν, είπε ότι είναι μέλη του ΔΗΣΥ, ίσως και από άλλους χώρους και ιδεολογικά κινείται “στο χώρο της διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάκτησης της αξιοπρέπειας του πολίτη, της αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες και σε εκείνους που έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης αυτή τη στιγμή. Κινούμαστε στο χώρο της εντιμότητας, του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης”. Δεν γνωρίζει είπε, αν θα πάρουν μέρος στις Βουλευτικές εκλογές, “εδώ δεν ξέρουμε καν αν θα γίνουν Βουλευτικές ή Προεδρικές εκλογές”.
Δεν ξέρει, πρόσθεσε, αν την ακολουθήσουν μαζικά οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ και είπε ότι το κίνημα δεν θα είναι προσωποπαγές. “Αυτό θα το θεωρήσω αποτυχία”.
Σε ερώτηση εάν γίνουν Προεδρικές εκλογές κατά πόσο αυτό θα την ενδιέφερε, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι “εάν υπάρχει άνθρωπος νεώτερος, σφριγηλότερος, με ικανότητες πολύ περισσότερες, σίγουρα θα στηρίξω αυτόν τον άνθρωπο”. Στην ερώτηση εάν μπορεί αυτός να είναι η ίδια,απάντησε: “μπορεί να είμαι εγώ. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο, η επιδίωξη και η στόχευσή μου. Ούτε όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι θέλουν να μειώσουν την οποιαδήποτε κίνησή μου βάζοντας ως στόχο τις επόμενες Προεδρικές εκλογές. Δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά ούτε και επιτρέπω σε κανέναν να θεωρεί ότι στόχευσή μου είναι ντε και καλά να εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.
Δεν πρόκειται να κάνουν κόμμα σαν τα υφιστάμενα αλλά δεν θα βαρύνεται από λάθη και ανομίες του παρελθόντος, είπε λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος θα ασπάζεται τις αρχές του και μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πορεία των Μορφιτών.
Κληθείσα να πει εάν θεωρεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλα λέει και άλλα πράττει στο τραπέζι των συνομιλιών, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε στην πορεία των Μορφιτών πως ανεξαρτήτως της διοικητικής δομής του κράτους, ο κάθε πολίτης θα έχει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες κατοχυρωμένες, τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης, απόκτησης περιουσίας, ανάκτησης της περιουσίας του, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα να ισχύουν χωρίς παρεκκλίσεις για όλους τους πολίτες. Αυτή η λύση είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί, σημείωσε.
Αυτή τη λύση την επιδιώκει αφού την περιγράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε η κ. Θεοχάρους παραπέμποντας όμως σε δηλώσεις Έιντε, Ακιντζί και Τουρκίας που την ανησυχούν και σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς ενημέρωση. Με τους άλλους πέντε Ευρωβουλευτές μόνο μία φορά, πριν τέσσερις μήνες, είχαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες, είπε, προσθέτοντας ότι εάν οι συνομιλίες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση που περιέγραψε ο Πρόεδρος στην πορεία των Μορφιτών “δεν είμαστε ανόητοι, θα την στηρίξουμε και θα πολεμήσουμε να εφαρμοστεί”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι διαφωνεί με την πολιτική γραμμή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και δεν θεωρεί πατριωτική τη στάση που ακολουθεί σήμερα. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ απευθύνεται προς το λαό για την ανάπτυξη κουλτούρας λύσης και κατηγορεί όποιον αγωνιά για όλα όσα συμβαίνουν, πρόσθεσε, διερωτώμενη αν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που δεν θέλει λύση. Απλώς, είπε, γίνεται μια προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος να ψηφίσει μια λύση που δεν θα έχει τα καλά χαρακτηριστικά που θέλουμε όλοι.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις