ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συζήτηση για προοπτικές της Ενεργειακής Ένωσης για την Κύπρο

Συζήτηση για προοπτικές της Ενεργειακής Ένωσης για την Κύπρο

Οι προοπτικές για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας της Ενεργειακής Ένωσης, καθώς και οι επιπτώσεις της αναφορικά με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Σε παρέμβασή του, στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση της στρατηγικής της για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είπε εξάλλου ότι απώτερος στόχος της αντιμετώπισης των προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα παραμένει η μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης χαιρέτισε την έγκριση μελετών για ενεργειακά έργα που ενδιαφέρουν τη Λευκωσία, είπε όμως ότι απομένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη.

Ο στόχος για μεταφορά τουλάχιστον του 10% της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να επιτευχθεί ανεξαιρέτως από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κύπρος πρέπει να αποτελέσει μέρος της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Υπουργός Ενέργειας.

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου ευνοείται από την υποχρέωση για επίτευξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στην εσωτερική αγορά.

Έκανε παράλληλα λόγο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων, κάτι που, όπως ανέφερε, παρέχει στην Κύπρο τη δυνατότητα για σωστή εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και το μικρό μέγεθος της αγοράς, που όπως είπε, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα το κόστος των υγρών καυσίμων και του ηλεκτρισμού στην Κύπρο να βρίσκεται ψηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο στόχο της μείωσης του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λέγοντας ότι για το λόγο αυτό έχουν τροχιοδρομήθει μια σειρά από δράσεις που αποβλέπουν στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Παράλληλα, είπε ότι προωθείται περαιτέρω η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα η χρήση συστημάτων net-metering, μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου και την άρση της ενεργειακής απομόνωσης.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές υποδομές, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στη νέα λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, που υιοθετήθηκε την περασμένη Τετάρτη, το έργο "EuroAsia Interconnector" για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, καθώς και δύο έργα φυσικού αερίου.

Όπως είπε, πρόκειται για το διασυνοριακό αγωγό αερίου "EastMed Pipeline", που θα διασυνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, καθώς και ένα δεύτερο έργο, ειδικά στοχευμένο για τις ανάγκες της Κύπρου, που θα βοηθήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης και θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο.

Τα έργα αυτά μπορούν να επωφεληθούν από ταχείες διαδικασίες χορήγησης αδειών και περιβαλλοντικής αξιολόγησης, καθώς επίσης και να τύχουν χρηματοδότησης από τη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», είπε.

Ως προς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Υπουργός είπε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου και των αδειούχων εταιρειών του θαλάσσιου τεμαχίου 12, για διαμόρφωση του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Μέσω αυτού, πρόσθεσε, η Κύπρος θα μεγιστοποιήσει τα έσοδα της και θα καταστεί παραγωγός φυσικού αερίου στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος «Zohr» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου από την Ιταλική ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας «είναι ραγδαίες σε επίπεδο γεωλογικό, γεωπολιτικό και εμπορικό».

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού προσδίδει περισσότερη βαρύτητα στις εναλλακτικές οδούς και πηγές ανεφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε τέλος και στην προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ, λέγοντας ότι το 2014 ανήλθε στο 8,7%, υπερκαλύπτοντας τον ενδιάμεσο στόχο για 7,45%. Για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, είπε ότι ο εθνικός ενδεικτικός στόχος για την πρωτογενή ενέργεια καθορίστηκε στο 14,5% μέχρι το 2020.

Στις προοπτικές που δημιουργεί η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνάρτηση με τα ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, λέγοντας πως η Κύπρος δύναται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά της Ένωσης. Πρόκειται για «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», είπε.

«Το φυσικό αέριο αποτελεί ίσως την σημαντικότερη ελπίδα που είχε ποτέ το κράτος και ο λαός μας για κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση» ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, πρόσθεσε όμως ότι αυτό εναπόκειται στις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε παράλληλα λόγο για αρνητικές και προβληματικές αναφορές στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση. Ιδιαίτερα στάθηκε στην απουσία αναφορών για την ανάγκη αξιοποίησης των προοπτικών που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και αναφορικά με τον δυνητικό ρόλο της Κύπρου.


Ως προς την προοπτική του κοιτάσματος Αφροδίτη, είπε ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες για εξαγωγές, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσήλωση στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου και ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Είπε εξάλλου ότι ο στόχος της ΕΕ για άρση της ενεργειακής απομόνωσης μέχρι το 2015 έχει επίσημα αποτύχει, ενώ στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αναφορά της Κομισιόν για έμφαση στις υποδομές που συμβάλουν στον στόχο της διασύνδεσης της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, σε ποσοστό 10%.

Σε συνάρτηση με το στόχο αυτό, χαρακτήρισε σημαντική την έγκριση των μελετών για το έργο "EuroAsia-Interconnector" και τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, είπε όμως ότι μέχρι να υλοποιηθούν τα έργα, χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.
Ως προς το τερματικό υγροποίησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος για τη δημιουργία του, μέσω του οποίου θα μπορέσει να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο υγροποίησης φυσικού αερίου για τις παγκόσμιες αγορές.

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου (ITRE) για την Ενεργειακή Ένωση, όπου με τροπολογίες του ίδιου έγινε κατορθωτό να υπάρξουν βελτιώσεις.

Ο κ. Συλικιώτης είπε μεταξύ άλλων ότι συμπεριλήφθηκαν αναφορές για στήριξη των κρατών που είναι απομονωμένα από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα και για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ υπερψηφίστηκε τροπολογία της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για προώθηση και στήριξη της εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τελική ψηφοφορία επί της έκθεσης θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Κλείνοντας είπε ότι είναι σημαντικό να παραβρεθεί ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ενημερώσει την Επιτροπή, υπενθυμίζοντας την πρόσκληση που του απηύθυνε αντιπροσωπεία της ITRE, κατά την επίσκεψή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Κύπρο.

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής, ο οποίος αναφέρθηκε στη δήλωση για την την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, στην οποία αναμένεται να προβεί την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος Επίτροπος Miguel Arias Cañete.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης παρουσίασε τις βασικές πτυχές της Ενεργειακής Ένωσης. Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα, στο Παρίσι, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε τέλος ότι η προσφορά της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, ο οποίος θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα προστατεύσει το περιβάλλον.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αδειλίνης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top