Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 20 Ιουλίου, ότι τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν περιμένοντας στην ουρά για τρόφιμα - σε διάφορες περιοχές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Shifa Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, δήλωσε στο Associated Press ότι από το πρωί της Κυριακής το νοσοκομείο είχε δεχθεί 48 νεκρούς και 150 τραυματίες, οι οποίοι αναζητούσαν βοήθεια από φορτηγά του ΟΗΕ που αναμενόταν να εισέλθουν στη Γάζα από το πέρασμα Ζικίμ.
Ο Πάπας ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Πριν γίνουν γνωστά αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, ο Πάπας είχε ζητήσει «τον άμεσο τερματισμό της βαρβαρότητας του πολέμου και την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης» στο τέλος της προσευχής Angelus στο Castel Gandolfo, τη θερινή του κατοικία του κοντά στη Ρώμη.
Ο Ποντίφικας μίλησε επίσης για την οδύνη του για το ισραηλινό χτύπημα στη μοναδική καθολική εκκλησία της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, από το οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δέκα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ιερέας της ενορίας, ο οποίος συνήθιζε να δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από τον αείμνηστο Πάπα Φραγκίσκο.
Η εκκλησία φιλοξενούσε περίπου 600 εκτοπισμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά και πολλοί με ειδικές ανάγκες.
«Η πράξη αυτή, δυστυχώς, προστίθεται στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των χώρων λατρείας στη Γάζα», δήλωσε ο Πάπας.
«Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να τηρήσει το ανθρωπιστικό δίκαιο και να σεβαστεί την υποχρέωση προστασίας των αμάχων, καθώς και την απαγόρευση της συλλογικής τιμωρίας, της αδιάκριτης χρήσης βίας και της αναγκαστικής εκτόπισης πληθυσμών».
Η απάντηση του Νετανιάχου
Από την πλευρά του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, γνωστοποίησε συνομιλία που είχε με τον Πάπα Λέων ΙΔ' την Παρασκευή 18 Ιουλίου.
«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του Ισραήλ για το τραγικό περιστατικό κατά το οποίο αδέσποτα πυρομαχικά έπληξαν κατά λάθος την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα», έγραψε το γραφείο του Νετανιάχου στο Χ.
Σε διαφορετική ανάρτηση, το γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι ο Νετανιάχου «ενημέρωσε επίσης τον Αγιότατο για τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξασφαλίσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες στη Γάζα, προσπάθειες που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί από τη Χαμάς».
UNRWA: Σταματήστε την πολιορκία, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας
Επιπλέον, την Κυριακή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, η Unrwa, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές «λιμοκτονούν τους αμάχους στη Γάζα», μεταξύ των οποίων ένα εκατ. παιδιά.
«Η Unrwa έχει αποθηκευμένα σε αποθήκες αρκετά τρόφιμα για ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας για πάνω από τρεις μήνες», ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιλάμβανε φωτογραφίες από μια αποθήκη στο Αρίς της Αιγύπτου.
«Ανοίξτε τις πύλες, άρση της πολιορκίας, επιτρέψτε στην Unrwa να κάνει τη δουλειά της και να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μεταξύ των οποίων και 1 εκατομμύριο παιδιά», ανέφερε η υπηρεσία.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα