Συνήθως τοποθετούμε το θερμόμετρο στη μασχάλη προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν έχει ανέβει η θερμοκρασία του σώματος. Είναι όμως σωστός αυτός ο τρόπος μέτρησης για να έχουμε σαφή εικόνα για τον πυρετό;
Η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει λοίμωξη ή να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine εξέτασε κατά πόσο είναι αποτελεσματικότερο να τοποθετούμε το θερμόμετρο στη μασχάλη, στο στόμα, στο αφτί, στο μέτωπο ή στον πρωκτό.
Η τοποθέτηση του θερμόμετρου στον πρωκτό, αν και δεν είναι η πιο «δημοφιλής» μέθοδος μεταξύ των ασθενών, θεωρείται από τους γιατρούς ο «χρυσός κανόνας» στη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, η ακρίβεια της μέτρησης όταν το θερμόμετρο τοποθετείται στη μασχάλη ή το στόμα παρέμενε μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη. Για το λόγο αυτό, Καναδοί ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση σε 74 δημοσιευμένες μελέτες από όλο τον κόσμο, με συνολικό δείγμα 8.600 ασθενείς (παιδιά και ενήλικες, όχι νήπια), προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μέτρησης του πυρετού.
Διαπιστώθηκε ότι η τοποθέτηση του θερμόμετρου στη μασχάλη ή το στόμα συνεπάγεται λιγότερο ακριβή μέτρηση σε σύγκριση με τη μέτρηση που προκύπτει όταν το θερμόμετρο τοποθετείται στον πρωκτό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χαμηλό πυρετό (δέκατα).
Οι ερευνητές προτείνουν η μέτρηση να γίνεται από τον πρωκτό κατά βάση όταν η θερμοκρασία του σώματος αποτελεί για το γιατρό βασικό δείκτη που θα επηρεάσει τη διάγνωση και τη θεραπεία, για παράδειγμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όσον αφορά παιδιά που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος ή η ρινική καταρροή, οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς μέτρηση του πυρετού από το στόμα ή το αφτί, καθώς αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από τη μέτρηση που προκύπτει από το μέτωπο ή τη μασχάλη.
Να σημειωθεί πως για κάθε μέθοδο μέτρησης του πυρετού συνιστάται η χρήση διαφορετικού θερμόμετρου. Υπάρχουν δηλαδή ειδικά θερμόμετρα για μέτρηση από το αφτί, το στόμα, τον πρωκτό κ.λπ.
Πηγή: ΟnMed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις