Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Χρίστος Αγγελίδης, ανέφερε ότι μετά από παράπονα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπήρξαν αγωγές εναντίον της πλατφόρμας από ομάδες, συνδέσμους ή χώρες.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συλλογική νομική δράση Ευρωπαίων ξενοδόχων κατά της Booking.com - Συμμετέχει και ο ΠΑΣΥΞΕ - Τι συμβαίνει
«Κερδήθηκαν πάρα πολλές δίκες εναντίον της, αναφορικά με το ότι χρησιμοποιούσαν τις καταχρηστικές ρήτρες ισοτιμίας. Ήρθε μια δικαστική αγωγή το 2015 από τη Γερμανία, η οποία επί της ουσίας δικαίωνε τους ξενοδόχους για το παράπονο που τους επέβαλε η Booking να τους δίνουν χαμηλότερες τιμές από τον ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές από τον εαυτόν τους δηλαδή στα website τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, η Booking ξεκίνησε να μη ζητά τη λεγόμενη «ευρεία ισοτιμία», δηλαδή απέναντι σε όλους, αλλά ξεκίνησε να ζητά όπου μπορούσε τη στενή ισοτιμία, δηλαδή απέναντι στο ξενοδόχο.
«Όμως τον Δεκέμβριο του 2024 έγινε η δίκη των 2.000 ξενοδοχείων της Γερμανίας η οποία έκαναν αγωγές εναντίον και για αυτό και κέρδισαν. Δεν μπορεί πλέον η Booking να αναγκάζει κανένα να του δίνει τις τιμές», επεσήμανε.
Όμως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, τα προηγούμενα 20 χρόνια, η Booking έβαζε τα ξενοδοχεία να δίνουν χαμηλότερη τιμή από ό,τι θα ήθελαν.
«Γι’ αυτά τα διαφυγέντα κέρδη αποφασίστηκε μέσω της HOTREC (που είναι η Συνομοσπονδία όλων των συνδέσμων ξενοδόχων) μαζί με την εταιρεία που κέρδισε την δίκη, να τους αναθέτουν να εκπροσωπήσουν όσα ξενοδοχεία θέλουν να μπουν σε μία ομαδική αγωγή που επί της ουσίας θα διεκδικήσει τη διαφορά», σημείωσε.
Αναφορικά με την αγωγή, ο κ. Αγγελίδης θα κατατεθεί προς το Σεπτέμβριο του 2025 στην Ολλανδία όπου είναι και η βάση της Booking.
«Είναι μια διαδικασία, η οποία τελικά δικαιώνει την πορεία των προσπαθειών και πλέον δίνει το δικαίωμα του ξενοδόχου να ανταγωνιστεί επί ίδιους όρους, δημιουργείται ένα πιο δίκαιο περιβάλλον. Καθημερινά μπαίνουν στην πλατφόρμα ξενοδοχεία τα οποία ενημερώνονται από την ομάδα που ανάλαβε και θα τους καθοδηγήσουν μέχρι και τις 31 Ιουλίου τι πρέπει να κάνουν», είπε καταληκτικά.