ΥΠΕΞ: «1.200 τόνοι βοήθειας από Κύπρο αναμένουν την αποστολή στη Γάζα»

ΥΠΕΞ: «1.200 τόνοι βοήθειας από Κύπρο αναμένουν την αποστολή στη Γάζα»

Την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, μέσω του σχεδίου Αμάλθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ανέφερε ότι 1.200 τόνοι βοήθειας από Κύπρο αναμένουν την αποστολή στη Γάζα, μέσω Ισραήλ. Εξήγησε ότι την προηγούμενη περίοδο γίνονταν συζητήσεις όμως τα γεγονότα τις έβαλαν σε αναστολή.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών έγιναν ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας, Beate Meinl-Reisinger.

Οι δύο συμφώνησαν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα είναι απαράδεκτη και ότι ο διάλογος επιβάλλεται να συνεχιστεί για εκεχειρία και πολιτική λύση. Είπαν επίσης ότι η ΕΕ επιβάλλεται να έχει ενεργότερο ρόλο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και ο 12ημερος πόλεμος Ιράν-Ισραήλ με τους δύο να εκφράζουν ελπίδα για διατήρηση της εκεχειρίας.

Για τις διμερείς σχέσεις είπαν ότι είναι εξαιρετικές και υπάρχει χώρος περαιτέρω επέκτασής τους.

Εκφράστηκε στήριξη από την Αυστριακή Υπουργό στους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ για προσήλωση στην γειτονιά μας ενώ για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Συζητήθηκε και το μεταναστευτικό και η πρόοδος των κυπριακών αρχών στη διαχείριση του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Στο Προεδρικό τη Δευτέρα η Μέτσολα – Στην ατζέντα η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ασφάλεια, ενέργεια και μεταναστευτικό

Στο Προεδρικό τη Δευτέρα η Μέτσολα – Στην ατζέντα η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ασφάλεια, ενέργεια και μεταναστευτικό

H πραγματοποίηση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την 1η Δεκεμβρίου 2025, αποτελεί μια στιγμή ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς εντάσσεται στην τελική προετοιμασία ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 και σηματοδοτεί την αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE