Ανακαλύφθηκε ολόκληρος κόσμος κάτω από την Ανταρκτική

Ανακαλύφθηκε ολόκληρος κόσμος κάτω από την Ανταρκτική

Μια κρυμμένη οροσειρά κάτω από την Ανταρκτική μελετήθηκε χρησιμοποιώντας δείγματα πετρωμάτων και θερμοχρονολόγηση, αποκαλύπτοντας μια γεωλογική ιστορία που χρονολογείται περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια.

Τα Transantarctic Mountains χωρίζουν γεωλογικά την ήπειρο, διαχωρίζοντας ένα σταθερό ανατολικό κρατόν από μια τεκτονικά ενεργή δυτική ζώνη ρήξης.

Αυτά τα βουνά έχουν υποστεί πολλαπλούς κύκλους διάβρωσης και ανύψωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιόδων παγετώνων περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αν και είναι θαμμένα, αυτά τα βουνά επηρεάζουν έντονα την κίνηση των παγετώνων, διαμορφώνοντας την ταχύτητα και τη ροή των παγετώνων της Ανταρκτικής. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για μια ακόμα παλαιότερη οροσειρά κάτω από την Ανατολική Ανταρκτική, που αποκαλύφθηκε μέσω βαρυμετρικών και μαγνητικών ανωμαλιών.

Τέλος, απολιθωμένα δέντρα που βρέθηκαν κάτω από τον πάγο υποδηλώνουν ότι η Ανταρκτική είχε κάποτε πολύ θερμότερο κλίμα από ό,τι σήμερα.

 

ΠΗΓΗ: enternity.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Διπλωματικός μαραθώνιος» από ΠτΔ: Επαφές με Κατάρ και Ισραήλ για σταθερότητα στην περιοχή

«Διπλωματικός μαραθώνιος» από ΠτΔ: Επαφές με Κατάρ και Ισραήλ για σταθερότητα στην περιοχή

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε σειρά σημαντικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με περιφερειακούς ηγέτες.