To κείμενο της ανάληψης της ευθύνης των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι εκ μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αναγνώσθηκε σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από έναν Γάλλο τζιχαντιστή, τον Φαμπιέν Κλεν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.
Αυτός ο άνδρας ηλικίας 35 ετών που κατάγεται από την Τουλούζη (νοτιοδυτικά) υπήρξε στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Μερά, του ανθρώπου που σκότωσε 3 στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε ένα εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012.
Αφού εξέτασαν ενδελεχώς την ηχογράφηση διάρκειας πέντε λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων, όπου ο 35χρονος διαβάζει ένα κείμενο στη γαλλική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε την επόμενη ημέρα των επιθέσεων που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, οι ειδικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την φωνή του Κλεν, επιβεβαίωσαν οι πηγές.
Ο Φαμπιέν Κλεν και ο αδελφός του Ζαν Μισέλ μεγάλωσαν στην Τουλούζη. Είναι μουσουλμάνοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις αρχές του 2000. Κατόπιν τους προσέγγισε μια ισλαμιστική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Γάλλος συριακής καταγωγής, ο Ολιβιέ Κορέλ, μεγαλύτερος σε ηλικία από εκείνους, τον οποίο θεωρούσαν πνευματικό τους καθοδηγητή.
Ο Φαμπιέν Κλεν, ή αλλιώς Ομάρ, θεωρείται ως ένας από τους ανθρώπους που συγκρότησαν ένα δίκτυο που έστελνε ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο 35χρονος καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2009 σε κάθειρξη 5 ετών. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του οι σωφρονιστικές αρχές κατέσχεσαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο επιχείρησε να στείλει στον Μοχάμεντ Μερά, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα.
Αφού εξέτισε την ποινή του ο Κλεν έφυγε για τη Συρία μαζί με πολλά στελέχη του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος της Τουλούζης, όπου εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Από εκεί, κράτησε επαφή με τους επίδοξους τζιχαντιστές στη Γαλλία και θεωρείται ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης που διέπραξε τον Απρίλιο εναντίον μιας εκκλησίας στο Βιγζουίφ (περιοχή του Παρισιού) ο νεαρός Αλγερινός Σιντ Άχμεντ Γκλαμ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις